Наградите за култура „Пловдив“ влязоха в 21-и век с качествен спектакъл (СНИМКИ)

За пръв път от много години пловдивчани станаха свидетели на наистина качествена церемония на наградите „Пловдив“. След като дълги години престижните отличия в областта на културата и изкуствата изглеждаха като училищно тържество, тази година Държавна опера – Пловдив бе представила весел и атрактивен спектакъл, адекватен на съвремието. В страхотни водещи на вечерта се превърнаха любимецът на пловдивската оперна публика – австралиецът Марк Фаулър и Лили Бързева.

Награда за художествен превод получи Здравка Петрова. За изобразително изкуство бе отличена Ели Станчева. В категория „фотография и операторско майсторство“ награда получи ветеранът Тодор Васев.

Малко неочаквана изненада се получи в категория „изкуство, предназначени за деца“. Там бяха отличени I-Creative Studio, изработили новият сайт на Държавен куклен театър – Пловдив. Представителят от компанията, получила наградата поздрави пловдивчани и каза, че ни чакат добри дни, щом награда в културната сфера се дава вече и за дигитален проект.

Програмата на нашите приятели Държавен куклен театър – Пловдив може да следите и в Mediacafe

Драматичен театър – Пловдив също бе свързан с една от наградите – тази за театър. Там отличието получи младата актриса Радина Думанян за ролята си в „Чиста къща“ на Матилда. Радина благодари за наградата, като поздрави своя „конкурент“ в категорията Стайко Мурджев и благодари на всички в театъра – до чистачките и портиерите.

Видео-интервю с Радина Думанян, част от трупата на Драматичен театър – Пловдив, партньор на Mediacafe, може да видите тук

Наградата за журналистика получи Парашкева Недева, популярна с материалите си във вестник „Марица“, а отскоро – в traffic news.

Наградата „Пловдив“ за музика бе връчена на Диан Чобанов – главен диригент на възродената Държавна опера – Пловдив. Като акцент в работата му през 2014-а бе отбелязано изпълнението на “O, fortuna” от Кармина Бурана на Античния театър миналото лято. Чобанов прие наградата от името на цялата институция и всички състави, част от операта.

Програмата на нашите партньори – Държавна опера – Пловдив също можете да следите при нас

Безспорно заслужена награда получи и Йордан Велчев за тритомния си труд “Балканският човек“. Авторът и на друг грандиозен труд, свързан с културата и историята на Пловдив – „Градът или между изтока и запада“, не бе в Пловдив и не успя да получи лично наградата, но вместо него на сцената се качи издателят на книгите Божана Апостолова от „Жанет – 45“. Тя оповести новината, че „Балканският човек“ ще бъде преведена и издадена на английски с помощта на Столична община и на ЮНЕСКО. Тя благодари и на Община Пловдив, която е подпомогнала финансово издаването на книгата на български език.

Отличени по време на церемонията бяха и обявените в последните месеци нови почетни граждани. Посмъртно тази титла бе връчена на Кольо Карамфилов, а наградата получи Росен Карамфилов. Синът на големия художник заяви, че наградата е напълно заслужена и дори би трябвало Кольо да я получи още приживе. Наградата „Почетен гражданинЮ получи и проф. Анастас Славчев, дългогодишен ректор на АМТИИ и преподавател. Той развълнувано заяви, че е щастлив, че неговите ученици се реализират, уточнявайки, че 2/3 от оркестъра, включително диригентът Диан Чобанов, са негови възпитаници.

Награден бе и Валери Кьорленски, като директор на фондацията „Пловдив 2019“, спечелила кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата.  

За автора

Вашият коментар