Направиха филм за „художника на Светлината“ – Уилям Търнър

Най-накрая направиха филм за Великия художник на Романтизма – Уилям Търнър.

Уилям Търнър (1775-1851) е великолепен художник, открояващ се с безгранична любов към пейзажа. Той поставя възгледите, че всичко в природата е в движение. Търнър не робува на локалният тон. Сенките в картините му са неутрални, не са цветни, а ахроматични. В центъра на неговото внимание е Слънцето – като велика сила, над която и най властният да си – няма и няма никога да имаш власт. Той поставя в творчеството си непостижимото – да улови светлината в цялото й великолепие и чрез нея да създаде непреклонността на природата. На негово име, през 1984 г. е учредена The Turner Prize – най-престижната награда за британско съвременно изкуство.

„Mr. Turner” е името на филма и за пръв път бе представен на Основната конкурсна програма на 67-мия Филмов Фестивал в Кан. Филмът е киноепос, посветен на виртуозния английски художник Джоузев Улям Търнър, а негов режисьор е Майк Лей, който умело връща зрителите във Викторианска Англия, създавайки фин психологически филм, правейки паралел между живописта и изкуството на киното.

Лей „рисува” портрет на „ексцентричен, изпълнен с революционни идеи и пророчески прозрения” човек, на изключително продуктивен художник – автор на повече от 20 хиляди произведения (днес, голяма част от тях могат да бъдат видени в „Tate Gallery” в Лондон).

Като възстановява прецизно сцени от неговите картини, например, от акварелите „Играчи на билярд” (The Billiard Players; 1827) и „Художникът и неговите почитатели” (The Artist and his Admirers; 1827), режисьорът показва възхитителното майсторство на художника, дори когато си служи с изключително пестеливи изразни средства. Според Лей, Търнър е не само„велик и страстен художник, който искал да пише и рисува непрестанно”, но също и обикновен човек, със своите силни и слаби страни. „Г-н Търнър” се опитва да отрази неговата многостранна личност в тоналност, редуваща философската дълбочина на гениалното му творчество с елегантен хумор…

„Търнър е велик, възвишен, рационален художник. На мен ми беше лесно да направя интересен филм, защото неговия живот е бил наистина завладяващ. Режисьорът трябва да е изпълнен със симпатия към своя герой, да умее да съпреживява с него. Животът на Търнър не е бил никак лек и докато снимахме, аз изпитвах дълбоко съчувствие…” казва Режисьорът Майк Лей (Mike Leigh) на специална пресконференция след световната премиера на “Mr. Turner”.

Във филма си, постановчикът ни представя животът на художника, изпълнен с пътешествия, неговата самота и безгранична страст към живописта… Търнър живее в обкръжението на своя баща и на вярната си гувернантка, а неговата ексцентричност и талант му носят славата на най-великия пейзажист на XIX в.

В ролята на Търнър се превъплъти блестящо британският актьор Тимъти Спел (Timothy Spall) (Тopsy-Turvy – 1999г.) Той сподели: 

„За да не изглеждам нелепо на екрана, в продължение на две години се занимавах с рисуване и живопис. В същото време работих и над своите емоции. Отношенията на Търнър с неговата майка оставят дълбоки рани в неговото сърце; той е бил същински „инвалид” по отношение на емоциите, особено с жените…”  

По повод историческата достоверност на филма Майк Лей допълни:

 „Веднъж вече съм работил по филм, чието действие се развива във Викторианската епоха и трябваше да пресъздам действителна картина. Но в този филм пред мен стоеше задачата да създам действителен персонаж! Затова ние проведохме огромна работа и с исторически документи… Но както обикновено, работихме без сценарий!..”

Операторът Дик Поуп (Dick Pope), чиято задача е била да пресъздаде могъщата сила на светлината в творбите на Търнър, беше лаконичен: 

„Намерихме тази удивителна светлина в графство Корнуол. Беше лятото, когато там светлината е такава, каквато ни трябваше…”

 

 

За автора

Вашият коментар