Пловдив и още 10 града от Европа стават част от филмите „Европа Транзит“

Програмният директор на Сан Себастиан 2016 Хавиер Пая представя проекта “Европа транзит“ в Пловдив

Пловдив е сред десетте града, участващи в големия европейски проект „Европа Транзит“ на Сан Себастиан – Европейска столица на културата 2016. Общо десет документални филма, заснети в Селта /Испания/, Белфаст /Северна Ирландия/, Дрезден /Германия/, Вроцлав /Полша/, Сараево /Босна и Херцеговина/, Калининград /Русия/, Пафос /Кипър/, Прищина /Косово/, Истанбул /Турция/ и Пловдив ще разказват в рамките на 60 минути за моменти, в които се отстояват и защитават човешките права.

През интервюта и лични срещи, всеки документален филм представя няколко различни гледни точки – на общността, на обективния журналист и на артиста, които дават възможност да се сглоби не само актуалната социална картина, но и да се покаже как културата и изкуството могат да участват активно в нея.

Екипът от Испания пристига в Пловдив с двама топ хореографа, които ще потърсят път за преосмисляне, чрез танц на изолираните групи в града. Готовият филм ще бъде излъчен на форумите на "Пловдив 2019" през октомври, както и ще има своята премиера пред европейската публика в семейството на ЕСК и другите градове участници.

Вашият коментар