Пловдивски журналист с филм за първия български светски художник (СНИМКИ)

След "Как Пловдив стана Европейска столица на културата" журналистът Теодор Караколев представи своя втори документален филм „Пътят на Добрович“

Студентът от НБУ и журналист Теодор Караколев представи пред пловдивската публика разказ за живота на първия български светски художник Димитър Добрович в Дома на киното. Теодор въведе публиката в изготвянето на филма, което се оказва един доста труден път, заради малкото запазени факти за големия художник.

Пътят на Димитър Добрович преминава от Сливен през Атина, за да стигне до Рим почти до края на живота му, преди да се прибере отново по родните земи. Журналистът на младежкия портал mediacafe.bg изследва повечето известни места, обхожда непознати за нас кътчета и отделя известно време е опозноване на онова наистина известното кафене "Греко" в италианската столица, където Добрович е бил част от културното европейско общество през 19 век. Теодор Караколев, заедно с преподавателя си Владимир Димитров, откриват запазени картини на Добрович именно на това място, непознати ценителите. Така пловдивчанинът се докосва до творчеството на художника и успява да го документира заедно с доц. д.р Ружа Маринска, която играе и негов основен гид и разказвач във филма.

След края на прожекцията дискусията поведе д-р Владимир Димитров от НБУ"Обикновенно се получава така, че аз откривам студентите си, този път обаче се получи обратното. Теодор ме откри след едно мое представяне на изложбата на италианския град Матера преди 2 години и ме покани да представим изложбата в Пловдив", сподели преподавателят пред зрителите в залата. 

Филмът е подкрепен от Централен фонд за стратегическо развитие към Нов български университет по повод 200-годишнината от рождеинето на Добрович. По този повод бяха проведени редица проучвания, като филмът представя част от най-новите открития от специалистите.

„Пътят на Добрович“ е част от изложбата „Романтикът Добрович“ в Националната галерия – Двореца в София, която може да бъде разгледана до 11 декември. Сред другите основни събития, свързани с 200-годишнината на художника са книгата „Романтикът Димитър Добрович“ на доц. д-р Ружа Маринска и Международната конференция „Романтиката на XIX век“ в НБУ (16-17 ноември).

Още за филма може да видите ТУК

Вашият коментар