Приказки в софийски МОЛ

Всяка неделя в Сити Център София отново ще бъде приказно. Така от 11:00 часа пред работилничката „Сръчковци“ на ет. 3 ще се играят театрални постановки за вашите деца.

А програмата за оставащите три недели е:

16.03.2014 г. – Сладоледена приказка

23.03.2014 г. – Горска приказка

30.03.2014 г. – Храбрия, оловен войник

Организаторите на събитието обособяват седем основни причини да четете приказки на децата си:

1. Приказките показват на децата как да се справят в трудни ситуации

Ние се учим от героите в историите, дори и като възрастни. Те ни помагат да се свържем с нашите мечти и безпокойства. Разглеждаме живота си от различни аспекти и как бихме постъпили на мястото на някой друг. Така правят и децата. Колкото са по-малки, в толкова повече непознати ситуации попадат. За да знаят как да реагират, те се опират на опита на приказните герои.

2. С приказките децата изграждат емоционална устойчивост

Приказките показват истинските проблеми на живота. Но кагото тези проблеми са „облечени“ във фантастичен сценарий, то тогава нещата не са чак толкова страшни. Пък и всички ние имаме нужда да знаем, че доброто побеждава. И познайте какво! Никой в ​​живота не е имунизиран от предизвикателства – така че трябва приучим нашите деца да не се отчайват, когато попаднат в трудни моменти. Изход винаги има – спомнете си за Снежанка, която е заплашена от мащехата си или пък за Пепеляшка – тя толкова много искала да отиде на бала, е накаря намерила вариант.

3 . Чрез приказките се сближаваме с другите

Много култури имат подобни приказки – като историята за страшните дракони, чародейци, кукли, превръщащи се в истински деца и т.н. Когато четем различните версии, разбираме, че всички ние споделяме нещо важно – необходимостта да се придаде смисъл на живота с история; и надеждата за добро да възтържествува над злото.

4. Децата се научават да разказват

С приказките, малките проумяват какво представляват историите. Разбират, че героите са просто измислени образи, но въпреки това могат да разкажат какво се е случило в различни ситуации.

5. Гимнастика за въображението

Приказките помагат на децата да развият креативността си и сами да разказват истории, които всъщност не са се случили. Вярно, че на по-малките много не им се получават историите, но пък са забавни, защото за децата не съществуват ограничения и предразсъдъци за невъзможното.

6. Приказките развиват критичното мислене

Спомнете си интерпретацията на „Дисни“ за „Малката русалка“. В общи линии виждаме как едно момиче изоставя живота си, заради едно момче. Да, това често се случва в живота, но искате ли вашата дъщеря да подражава на Ариел – да остави всичко зад гърба си и да изчезне без дори да ви казва какво смята да прави? Аз не бих искала, но пък това не би ми попречило да коментирам приказката – тя поражда много въпроси и е добър пример за това как всеки трябва да може да посрещне последствията от действията си.

7. Приказките преподават уроци

Използвайте приказките, за да покажете на децата си, че моралът и обществените норми са нещо важно. Говорете например за Снежанка, Пепеляшка, Рапунцел. Децата трябва да знаят, че в определени ситуации се налага да се държат по конкретен начин. В противен случай обществото няма да ги приеме.

Вашият коментар