Ражда се великият драматург и поет – Шекспир

Смята се, че великият английски драматург и поет Уилям Шекспир е роден Стратфорд на Ейвън на 23-и април 1564 година. Всъщност не е възможно да бъде определена точната дата, в която той е роден, но църковните архиви показват, че е бил кръстен на 26 април. По това време обичаен период между раждането и кръщенето е точно три дни. Датата на смъртта му обаче е известна и тя е 23 април 1616 година – на 52-годишна възраст.

38 пиеси са приписвани на неговото творчество (някои от тях широко анализирани преди това), има няколко оцелели подробности за живота на драматурга. Този недостиг на биографична информация се дължи главно на положението му в обществото – той не е бил благородник, а син на Джон Шекспир – търговец на кожа и градски съдия-изпълнител. За събитията от началото на живота на Уилям може да се съди само от официални архиви на регистри, като свидетелство за брак и кръщене.

Най-вероятно е посещавал училището по граматика на Стратфорд, където вероятно е изучавал латински и класическа литература. Той не постъпва в университет, но на 18-годишна възраст се жени за Ан Хатауей, която е с 8 години по-голяма от него и бременна по време на сватбата. Първата им дъщеря Сузана е родена след 6 месеца, а през 1585 година на Уилям и Ан се жаждат близнаците Хамнет и Джудит. Хамнет, единственият син на Уилям, умира 11 години по-късно, а съпругата му Ан  – през 1623 година. Нищо не се знае за периода между раждането на близнаците и появата на Шекспир като драматург в Лондон в началото на 90-те години на 16 век.

Първото следа от Шекспир като драматург в Лондон е през 1592 година, когато приятел драматург Робърт Грийн,пише пренебрежителна оценка за него на смъртния си одър. Смята се, че Шекспир е написал трите части на Хенри VI с тази опорна точка.

В началото на 17 век се наблюдава изпълнението на първата от неговите велики трагедии „Хамлет“. Следващата пиеса – „Веселите уиндзорки , е написана по молба на кралица Елизабет I, която иска да види друга пиеса, която включва популярния герой Фалстаф. През следващото десетилетие Шекспир създава шедьоври като Отело, Крал Лир и Макбет.

Шекспир умира на 23 април 1616, а днес – почти 400 години по-късно неговите пиеси са познати на целия свят, а името му стои като емблема на талант и човешки емоции, конфликти, предразсъдъци и любов.

За автора

Вашият коментар