Седмичен кино фестивал на съвременните творци стартира днес в Пловдив

Днес, 15.07, в Пловдив стартира седемдневен кино фестивал на съвременни творци от целия свят, информира сайта За Пловдив. Той ще слее в екрана традиции и културно наследство. Началото ще бъде дадено от 21:00 часа на сцената на Римския стадион. Организаторите от Община Пловдив, ОИ „Старинен Пловдив“ и Международната фондация за българско наследство „проф. Петър Детев“  ще връчат на екипа, създал филма „Светът ДиКиРо“, пакет и грамота от Министерството на културата.

Това е поредното признание за великия Димитър Киров, чието изкуство остава непреходно и е гордост за Пловдив. Веднага след това ще можете да се насладите на филмите „Рок за свобода“ и „Играчки“, предоставени от Полския институт в София и Института „Адам Мицкевич“ във Варшава. Гости на фестивала са културните институти на Италия, Испания, САЩ, Полша, Унгария, Македония и други.'

Програмата за останалите дни:
 
16 юли „Последният сценарий" – Посолството на кралство Испания предоставя филм за легендарния Луис Бунюел .
17 юли „Късче Америка" – музикална кинокомедия, предоставена от Унгарския културен институт в София. Филмът е забранен за лица под 16 години.
18 юли „Исус Христос суперзвезда" – по мюзикъла на А. Л. Уебър и Тим Райс. Предоставя „Евро Диалог“ и Държавен музикален и балетен център – България.
19 юли „Свещената планина" – филм за Родопите – България. „Мир за всички" – предоставя Културно-информационен център на Република Македония.
20 юли „Античен Рим – виртуален гайд", „Погледът на Микеланджело", „Сицилия", „Рим 90", „Италианските обекти на ЮНЕСКО – снимачни площадки". Филмите са предоставени от Италианския културен институт в София/.
21 юли „Блажно наддумване“ – театрален пърформанс от 20 часа по текстове от „Фолклорен еротикон", съставен от Флорентина Бадаланова. Режисьор Александър Събев, костюми Ирина Василева, консултант гл.ас. д-р Григор Григоров. Участват Николай Кенаров и Илия Атанасов. „Мистерията на древните архитекти" – САЩ – предоставя Американски археологически канал.
 

За автора

Вашият коментар