Театърът – ПОКАЯНИЕТО (програма)

Покаянието е най-магичният процес на душата, ДНК-то на всички нейни движения.

То е отиване и връщане, мълчание и вик, синонимен речник на вдишването и издишването. То е след тъгата, след усмивката: там някъде, където се събират началото и краят, черното и бялото, старицата и детето. То е най-аристократичната равносметка: пледоарията преди и след живота ни, цигулковото ехо към горе. То е разделителната линия между утопията и реалното, между сбъдването и несбъдването, мъдростта и наивността на сълзата. То е единствената функция на организма, която не може да бъде изследвана, описана, разказана. Но най-честната функция.

Покаянието е есенцията на всичките ни лични и обществени разпятия, единствената ни достоверност пред света, молекула, заровена в сърдечно-съдовата ни система, стомашните сокове на всичките ни усмивки, болки, тъги, радикална епикриза на единния ни граждански номер, контролният пакет акции на достойнството ни.

Покаянието е безпрекословна, неутолима част от театъра, от свещената му органика, от цялостната му анатомия, от тоталната му съпричастност към опитите ни да изживеем живота си по-красиво, по-мъдро, по-истински.

Театърът е белият дроб на покаянието – шепота му, трептенето му. Една от най-достоверните му версии, една от партитурите му… А – вече 16 години – това е просто „Сцена на кръстопът”.

Вижте част от това, което може да гледате през първата седмица:
  • 10 септември, 19.00 часа Драматичен театър, Голяма зала – ОТКРИВАНЕ НА ФЕСТИВАЛА с "Крал Лир" на Уилям Шекспир
  • 11 септември, 19.30 часа Драматичен театър, Камерна зала – Бурунданга от Жорди Галсеран (Н.О.Масалтинов)
  • 12 септември, 19.00 часа Драматичен театър, Голяма зала – Стефан Вълдобрев в Обичайните заподозрени
  • 13 септември, 19.00 часа Драматичен театър, Голяма зала – Рицар на Светия духот Боян Папазов (НТ Иван Вазов)
  • 13 септември, 19.30 часа Драматичен театър, Камерна зала – Благоевград Бягство от Москва (ДТ Никола Вапцаров)
  • 14 септември, 19.00 часа Драматичен театър, Голяма зала – Златни мостове и секвоя от Константин Илиев (МГТ Зад Канала)
  • 14 септември, 19.30 часа Драматичен театър, Камерна зала – Нощна пеперуда от Пьотър Гладилин (НТ Иван Вазов)
  • 15 септември, 19.00 часа Драматичен театър, Голяма зала – Завръщане във Витенберг (Сфумато)

Цялата програма на "Сцена на кръстопът" може да видите тук. Фестивалът на театъра в Пловдив започва на 10.09 и ще продължи чак до 23-ти същия месец!

За автора

Вашият коментар