Вино от глухарчета с премиера под тепетата

Филмът на Петя Ангелова, който грабна наградата на North Beach American Film Festival, Maryland, USA с официална премиера в Пловдив

Филмът „Вино от глухарчета“/ Dandelion wine / на Петя Ангелова, който спечели наградата за най-добър експериментален филм на един от най-престижните американски фестивали за независими филми North Beach American Film Festival, Maryland, USA ще има своята официална премиера в Пловдив. 

По покана на Общински институт „Старинен Пловдив” представянето на филма ще се осъществи в рамките на традиционните Празници на Стария град 2019 г. Ексклузивната новина, сподели ръководителят на отдел „Културна политика и информационни технологии” Донка Налбантова.

„За нас е чест и привилегия да съобщим новината, че едно от събитията в Празници 2019, което разкриваме предварително е представянето за първи път пред публика на авторския филм на Петя Ангелова „Вино от глухарчета”. Това ще се случи в атрактивната среда на Римски стадион на 17 септември от 20:30 ч.  Преговорите и фиксирането на датата се случиха докато филмът бе номиниран, а към настоящия момент е вече победител и това създава една красива препратка между случилото се и избора на датата – празникът на вярата, надеждата, любовта и мъдростта”

Разказа Донка Налбантова.

Припомняме ви, че преди дни пловдивчанката Петя Ангелова грабна наградата за най – добър експериментален филм на един от най-престижните американски фестивали за независими филми North Beach American Film Festival, Maryland, USA. 

Филмът ѝ „Вино от глухарчета“ / Dandelion wine /е  вдъхновен от едноименната книга на Рей Бредбъри. Лентата е документална, с продължителност 27 минута, а Петя Ангелова е режисьор, продуцент, сценарист. Консултант на филма е проф. Людмил Христов.

В NBAFF се представят най-добрите американски независими филми, които показват мултикултурни и различни аспекти на американския живот. Тридневният фестивал се провежда в Норт Бийч Мериленд със специални прожекции на брега, местни събития, забавления на живо и др.

„Вино от глухарчета“ е един филм който цели да покаже, че смисълът на пътуването е да хармонизираш въображението си с реалността- вместо да мислиш как нещата могат да бъдат , да ги видиш такива, каквито са. Да покаже, че една дестинация никога не е място, тя е нов начин да видиш нещата.

„ Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка, а всичко във филма започва с деня, който се събужда и се усеща как светът изгрява за новия ден, как всичко започва да се движи малко по малко в един любим блестящ механизъм, да се напасва едно в друго като прекрасен пъзел на свободата. Амбицията на този филм е да покаже колко много има да се открие,  да се въобрази и да се изпита в страната на неограничените възможности или в която и да е друга страна ,  да покаже важността на нещата които правим за първи път.  Да документира онези важни и запомнящи се случки, които по късно се превръщат в легенди. Да покаже умението да успееш да сграбчиш онзи крехък, нежен миг и да го запечаташ в бутилка”

Казва Петя Ангелова.

Материалът за филма е заснет в продължение на два месеца в САЩ – Маями, Сент Августин,  Джаксънвил,  Фернандина бийч, Форт Лотърдейл, Шарлот и др., в Европа – Мюнхен ,  международно въздушно пространство.

Петя Ангелова има дългогодишен опит в телевизията. Завършва висше образование, специалност кино и телевизионен режисьор в НБУ – София. През годините работи с Канал 1, режисира предавания в телевизия Евроком, режисьор, автор и водещ на две предавания в телевизия TV SAT COM- “ Черен хайвер “ и “ 45 минути“. Снима авторски филми.

Вашият коментар