Виното е сладко, само когато е от глухарчета – история за пътя

Премиерата на „Вино от глухарчета“ ще се състои на 17-ти септември на Римския стадион

Човек е жив, когато е на път. В пътя той открива новости, спомени, премеждия, себе си. Открива, че може да надмине очакванията си или че те са неоправдани. Открива истинските си страхове и решенията им. Понякога открива любовта, понякога се научава да обича самия себе си. Открива…

Откривателското начало е заложено във всеки от нас, още от раждането. Растем с идеята да намираме нови хоризонти, да създадем нещо, което до този момент е липсвало в света или поне в собствения ни живот. Късометражният филм „Вино от глухарчета“ е посветен на откритието. На съществуването далеч от родината, в непозната земя и всичко, което може да ти предложи. Или всичко, от което може да те лиши. Не случайно бива оценен като най-добър експериментален късометражен филм в американския фестивал North beach American film festival. Той е дело на Петя Ангелова и е единственият награден български филм с първа награда в категория Експериментално кино. За създаването му са нужни цели шест години.

„Тази награда е толкова ценна за мен, защото е признание за труда, който съм хвърлила и за таланта, който притежавам. Нужно е много търпение и усърдна работа, докато постигнеш нещо в киното, но накрая си заслужава.“, казва Петя.

Петя работи в телевизията, като журналист и автор на предавания и рубрики, от двадесет години. Първото ѝ предаване е „Златен славей“, чрез което събират ансамбъл „Чинари“. След него записва Международни икономически отношения в Свищов, но прекъсва, защото осъзнава, че това не е нейното поприще и така решава да учи Режисура в Нов български университет. Завършва при проф. Мариана Евстатиева-Биолчева, проф. Людмил Христов, Никола Корабов, Иван Георгиев – Гец и други. След като се връща в Пловдив, започва да работи за различни регионални телевизии, в областта на културата и изкуството.

Опит, който определено си казва думата, но който не прави пътя ѝ по-лесен. Това само я амбицира да реализира проектите си сама. Пише "Вино от глухарчета" и започва да търси частно финансиране. Първи ѝ подават ръка от КЦМ 2000 АД и винарска изба Villa Vinifera, а за техниката ѝ помага Людмил Христов. Това ѝ е напълно достатъчно, за да замине за Америка и да започне снимачния процес.

Снимките се осъществяват в щата Флорида – във Форт Лодърдейл, Маями, Джаксънвил, Орландо, Фернандина Бийч и Сент Августин, който е най-старият град на континента. Снима заедно с брат си, който е и главният актьор във филма.

„Хората в Америка са много предразположени, много отзивчиви и любезни. Признавам, че имах предразсъдъци за страната, но когато отидох се природих. Усещането е друго, чувстваш се свободен. Всеки, с който се запознахме, искаше да ни помогне. Американците са необременени, като деца.“, споделя още тя.

Името на продукцията е вдъхновено от едноименния роман на Рей Бредбъри, който казва, че спомените могат да се затворят в бутилка вино от глухарчета и в някой зимен ден или когато ти е тъжно, го отваряш и си припомниш миналото, което ще стопли сърцето ти. 

Премиерата на филма ще се състои на 17-ти септември от 20:30 часа на Римския стадион, като част от традиционните Празници на Стария град. На нея ще присъства и брата на Петя Ангелова, за чийто живот е посветен сценарият. Тя се осъществява по покана на ОИ Старинен Пловдив, с подкрепата на КЦМ 2000 АД и Villa Vinifera.

След този безспорен успех, Петя Ангелова смята да продължи да развива творческите си идеи, без значение колко ще е трудно. Тя е напълно уверена в уменията и възможностите си, а ние сме сигурни, че следващото постижение я чака зад ъгъла.

Вашият коментар