Второто издание на фестивала за документално кино наближава

Второто издание на фестивала за документално кино „Sofia Biting Docs” наближава. Вземете своята порция смислено кино, пораждащо размисъл, и в рамките на една „хаплива” кино седмица вижте света през призмата на реалността.

„Sofia Biting Docs” ще се проведе от 2 до 9 октомври 2014 г., в Дом на киното, Евро синема, Чешки център, Dada Cultural Bar и Експо Баня София.

Фестивалът ще бъде открит със селекцията от български късометражни филми Biting BulDocs, включваща „Името ми е Протест” на Атанас Куцев, който представя събитията от горещото лято на 2013-та; „Богатството на най-бедните” на Веселина Веселинова, за живота в село Горна Бела речка и обезлюдяването на Северозападна България; „Soldier” на Деси Томбушева, филм-портрет за Десислава Петрова – Солджъра и „Симбиоза” на Борислав Станков, показващ симбиозата между болната душа и болното тяло.

Тибет е една от водещите теми в тазгодишното издание на фестивала. Ще бъдат представени три филма, посветени на борбата на Тибет за независимост – „Слънце зад облаците”, „Плячкосването на Тибет” и „Дете на яковете”. Специално за фестивала в София ще пристигне тибетският активист Мигмар Уангду Райт, който заедно с Татяна Свечникова от сдружение „Приятели на Тибет в България”, ще проведе беседа в Чешки център на 7 октомври 2014 г.

„Пътят Камино и нетипичните пилигрими” е един от акцентите в програмата. Ронан О`Конър е инструктор в рехабилитационен център за лечение на наркозависими и алкохолици в Австралия. Изминал е пътя Камино пет пъти и твърдо вярва, че ходенето на големи разстояния има лечебен ефект, а класическите терапии в групата му – безспорна вреда върху зависимите.

Затова той ги кани да изминат с него 800 км по пътя към Сантяго де Компостела. След прожекцията на филма на 8 октомври 2014 г. в Чешки център, българи, изминали Пътя Камино, ще споделят своите преживявания със зрителите.

Седем колоритни дами на възраст между 65 и 95 години, ще поведат зрителите сред забележителностите и тайните на Ню Йорк в „Стилните нюйоркчанки или мода за напреднали”. Всяка от тях има свой подход към естетиката и живота, със силно изразена индивидуалност в стила и модата, отговарящи с енергия и дух на времето и възрастта.

В рамките на „Sofia Biting Docs” ексклузивно ще се прожектира и филмът на Светослав Драганов „Виктория зад кадър”. Първоначалната идея била режисьорът да направи класически мейкинг на филма с моменти от снимачния процес, интервюта на авторите и актьорите, както и кратък коментар за филма.

Но, както винаги се случва с „Виктория”, нещата потеглят в избрана от самите тях посока, и финалният резултат е съвсем различен от първоначално замисления. Така, както всички филми на Светльо Драганов, и този се гледа на един дъх, през много смях и мъничко сълзи.

По време на фестивалните дни ще покорим най-високите върхове на всеки един от континентите с „Осем първенеца”, ще пропътуваме на мотор над 13 000 км от Аляска до Аржентина с „Меден месец на път”, ще се отправим на пътешествие до Гренландия с „Експедиция до края на света”, ще се изгубим из колоритните улички на Катманду в „Изгубената камера”, ще се отдадем на огнените ритми на фламенкото, благодарение на „Guitarra De Palo” и ще се потопим в експерименталните звуци на Ефтеркланг в „Духът на Пирамида”.

Фестивалът ще бъде закрит с филма „На стоп до Истанбул”, в който двама белгийци на средна възраст, решават да отидат до Истанбул на автостоп за 7 дни, само защото са си резервирали самолетен билет, за да се върнат до родния Брюксел. Карстен де Вилдер и Дими Думортие лично ще представят филма си пред българските зрители.

„Sofia Biting Docs” се организира от „Позор” с подкрепата на фондация „Кино Изток”, Американското посолство в София, Чешкия център в София, Институт Сервантес – София, Полския център в София и Посолството на Кралство Дания.

С медийното партньорство на cinefish.bg, sofialive.bg, kafene.bg, timeart.bg, dama.bg, peika.bg, stand.bg, kolonkata.info, mymir.bg, spisanie.to и списание 360°.

 

 

 

За автора

Вашият коментар