Вълна от български филми залива кината

Свикнали сме, когато ходим на кино, да си избираме от заглавия на популярни холивудски продукции – касови комедии или екшъни с брутални ефекти, многомилионни бюджети и световноизвестни актьори. През последните няколко години обаче в българските кина се наблюдава интерес към все повече нови български продукции, които не просто печелят конкурси и фестивали по света, но достигат и до масовата публика у нас, която в голям процент сякаш живее с представата за българско кино от социалистическите филми.

Изключително актуален в момента е филмът на Виктор Божинов – Възвишение , който три дни след официалната си премиера не спира да пълни киносалоните в страната, а направи и предпремиерно турне, за което билетите свършваха за часове. Филмът по романа на Милен Русков е едно от големите заглавия на съвременното българско кино, което си заслужава да отидете и да гледате – защото той е не просто исторически филм за героизъм и предателство, той е далеч повече – общочовешки и философски възвишен разказ за нещата, които зависят и не зависят от нас.

Седмица преди Възвишение по кината тръгна и друго ново заглавие – „Дамасцена“. Режисьор на филма е Тодор Анастасов. „Дамасцена“ разказва за живота на едно обикновено българско момче, израсло сред Розовата долина през 60-те догодина на 20 век. Филмът проследява живота на героя Течо, изигран от актьора на Пловдивския театър – Веселин Плачков, който в продължение на 50 години живее и расте пред очите на зрителя. Сблъсква се с редица аспекти от родната действителност, където трябва да се пребори за собствените си мечти, които в крайна сметка са и наши общи мечти.

От 8 декември по българските киносалони ще се завърти и лентата „Дъвка за балончета“. Филмът обещава да върне една част от зрителите в романтичните и носталгични спомени от детството и младостта през 80-те, а на други да покаже как всъщност любовта е вечна, единствено хората съвсем малко се променят. В главната роля са Иван Юруков и Теодора Духовникова. Те играят двама, притиснати от напрегнатото съвремие, млади хора, които ще си спомнят за едно обещание, дадено преди много, много години – че когато пораснат, ще се оженят. Сценаристи на филма са Теодора Маркова, Георги Иванов, Тео Чепилов и Невена Кертова, а режисьор е Станислав Тодоров – Роги.

В края на януари ще можем да гледаме и филма на Стефан Командарев – „Посоки“, който спечели Специална награда на журито за изключително художествено постижение на филмовия фестивал в Сараево през август тази година, като преди това филмът получи своята световна премиера на фестивала в Кан. „Посоки“ разказва историята на българското живеене в една от интересните социални групи – такситата и митологизираните им шофьори. Шестима шофьори ще започнат деня си по най-обикновен начин и ще качат шестима напълно различни пътника, но там някъде нещо ще се пречупи. Вижте какво – от 26 януари в кината.

За автора

Вашият коментар