Българският трагизъм и „Майстори“ на Рачо Стоянов

„Едно от най-скъпоценните достижения на националния театрален репертоар“ заживя отново на сцената на Пловдивския театър

Драма за разкъсаната от крайности българска душевност, обречена сякаш да носи в себе си трагизма на себеразрухата.

Да създадеш представление и да направиш театрална премиера през последната година вече звучи малко налудничаво и трудно възможно. Да поддържаш театрален дух и смисъл, без да можеш да видиш докрай лицата на разредената публика, да продължиш да вярваш, че точно непреходността на изкуството е онова, което ни напомня, че животът продължава все същия в цялата му комедия и трагедия.

Драматичен театър – Пловдив успяват и в тази мисия като след дълги премеждия и четири отлагания представят една от най-поставяните български пиеси – „Майстори“ на Рачо Стоянов. Започната преди почти една година, сблъскала се с редица неочаквани обстоятелства, постановката на Асен Шопов най-накрая срещна аплодисментите на пловдивската публика в две поредни премиери – на 11 и 12 януари. Директорът на пловдивския театър – Кръстю Кръстев видя особен съдбовен знак в пречките пред „Майстори“. Именно в деня на втората премиера се навършват 70 години от смъртта на автора – Рачо Стоянов, а през 1970 година на същата сцена отново Асен Шопов поставя за пръв път пиесата.

По предложение на Лилиев и Масалитинов преди близо век – през 1927-а Народния театър открива сезона си с поставяне на драмата „Майстори“. Вече превърналият се в класически за българската драматургия текст разказва за малък еснафски град някъде из Балкана, който е най-удачното място за разгръщане на любовния триъгълник между Живко (Явор Бахаров), Найден (Константин Еленков) и красивата Милкана (Мария Сотирова). Любовната драма всъщност е и драма на съперничеството между двамата майстори. Привидно битовият конфликт се издига до екзистенциален сблъсък, в който са намесени проблемите за творчеството, ревността, саможертвата, на фона на безучастния, но осъдителен поглед на патриархалното градче. Драма за разкъсаната от крайности българска душевност, обречена сякаш да носи в себе си трагизма на себеразрухата. Любовен триъгълник, който, поставен в българската реалност на 30-те години на 19. век, съчетава дълбок психологизъм, често проблематизиращ със социално-нравствените устои на обществото.

Сценографията на Асен Шопов в съчетание с музиката допълват особената българска атмосфера на балканския град, в който изначалната трагедия се усеща във въздуха, а хората са неспособни да я спрат. В ролята на ангажирания, но безсилен да помогне, градски еснаф и чорбаджиите влизат Симеон Алексиев, Добрин Досев, Валери Кьорлински, Марин Младенов, Красимир Василев, Петър Тосков, Николай Станчев и Стефан Попов. Русалина Чапликова и Мария Генчева играят двете български майки, които също участват в разгарянето на конфликта. Костюмите са дело на Цвета Маринова.

„Майстори“ може да гледате на сцената на Драматичен театър – Пловдив на 28 януари, 11 и 12 февруари.

Вашият коментар