София Филм Фест в Пловдив продължава с класически заглавия

Поредица класически заглавия от последните няоклко десетилетия ще могат да бъдат видяни от киноманите в продължението на София Филм Фест в Пловдив. В LUCKY Дом на киното ще пристигнат легендарни заглавия от култови режисьори от близкото минало, като Ким Ки Дук, Джум Джамруш, Томас Винтерберг и други.

Носителят на „Златна палма“ от Кан през 1979 година и Оскар за чуждоезичен филм „Тенекиеният барабан“ на Фолкер Шльондорф е едно от най-чаканите заглавия. Той пристига в по-разширената режисьорска версия на филма. Историята ни среща с малкият Оскар получава своя дълго чакан подарък – тенекиен барабан и взема решение, което променя следващите 18 години от живота му.

Друга легендарна творба – тази на корейския майстор на киноразказа Ким Ки-дук „Стик № 3“ също идва под тепетата. Филмът е удостоен през 2004 година със „Сребърен лъв“ за режисура във Венеция и ще се срещне с публиката в Пловдив като част от специалната програма-ретроспектива „СФФ 10“. Историята проследява един бездомник, който живее като фантом; ежедневието му се състои във временно настаняване в къщи и в апартаменти, за които узнава, че ще бъдат свободни (за известно време).

След като по-рано през годината зрителите имаха възможността да гледат две други творби на Вим Вендерс, сега в оставащите дни на София Филм Фест в Пловдив предстои и  „Буена Виста Соушъл Клъб“. Покрай новата премиера на Томас Винтерберг „Още по едно“, който събра куп награди, феновете му ще могат да си припомнят и една негова много по-ранна творба – „Празненството“ от 1998 година. Тогава датският режисьор печели наградата в Кан на журито, както и специално отличие от Европейските филмови награди.

Една от ранните, но много специални и запомнящи се творби на Дим Джармуш също е в програмата – „Извън закона“. В емоционалния филм се разгърне уникалната среща на киноекран между Роберто Бенини и Том Уейтс. Вълнуващата история от изтока „Кандахар“ е в програмата също с редица престижни отличия, като „Златна палма“ от Кан през 2001 година.

Два други музикални филма завършват програмата с кино класики. Единият от тях е среща с легендарен композитор – „Вангелис и пътуването към Итака“. В другата класическа музикална лента ще видим Боб Гелдолф в култовия „Пинк Флойд: Стената“.

Билетите ще са в продажба на касата на LUCKY Дом на киното всеки делничен ден след 16 часа и в почивните след 11:00. Цените са 8лв, 6 лв за учащи и пенсионери, предлага се и карта за 5 прожекции на цена от 35 лв.

За автора

Вашият коментар