Клавирен квинтет от Добринка Табакова „Каменна следа“ със световна премиера в Епископската базилика

На 9 август 2023г. от 19:00 часа в Епископска базилика на Филипопол в Пловдив ще се състои световната премиера на клавирен квинтет от Добринка Табакова със заглавие „Каменна следа“. Клавирен квинтет от Добринка Табакова е написан по поръчка на Фондация „Неотъпкана пътека“ с финансовата подкрепа на Фондация за нова музика „Ернст фон Сименс“. Събитието се осъществява и с подкрепата на община Пловдив по К3 „Гражданска активност“.

Родена в Пловдив, Добринка Табакова живее и твори в Лондон от 1991 г., където завършва консерваторията „Гилдхол” и получава докторска степен от Кингс Колидж Лондон. Музиката й, която Уошингтън Таймс определя като „дълбоко вълнуваща“, е представяна на различни европейски музикални фестивали, сред които BBC Proms (Великобритания), Шлезвиг-Холщайн (Германия), Возвращение (Русия), Световни слънчеви песни (Латвия) и Тъмни музикални дни (Исландия).

През 2014 г. дебютният й авторски албум “Струнни пътеки“, издаден от германската звукозаписна компания ECM Records, е номиниран за награда „Грами“ в категория „Най-добър класически компендиум”. През 2017 г. Табакова е назначена за резидентен композитор на Концертния оркестър на Би Би Си (BBCCO). Тя е носител на наградата за химн за Златния юбилей на кралица Елизабет II и Първа награда и медальон на Kонкурсa за хорова творба на фондация “Сорел“ в Ню Йорк. Сред другите й значими проекти са „Безсмъртният Шекспир“ – кантата за 400-годишнината от смъртта на Шекспир през 2016 г. и двойният пиано концерт “Заедно да не забравяме да танцуваме / Векове медитация“ за Фестивала на трите хора във Великобритания, който през 2019 г. беше обявен от фондация PRS за една от най-добрите съвременни композиции на Обединеното кралство за последните 25 години. Вторият авторски албум на Добринка Табакова (Regent Records) – с хорова музика, изпълнена от Труроския катедрален хор с Концертния оркестър на Би Би Си – бе избран за един от най-добрите албуми на 2019 г. от критиците на списание „Грамофон“.

През 2021 г. Табакова завърши оркестровата си “Земна сюита” за Концертния оркестър на Би Би Си и цигулковия концерт „Търпението на дърветата“ за Международния манчестърски фестивал. През 2023 г. се очакват третият й авторски албум (ECM Records), премиерни изпълнения на Камерния хор на Сейнт Луис и The Sixteen, нов струнен квартет за конкурса ARD в Мюнхен и нов запис с оркестъра на Сейнт Луукс в Ню Йорк.

За автора

Вашият коментар