Концерт с филмова музика на Милчо Левиев събира на една сцена утвърдени музиканти и млади таланти от НУМТИ „Добрин Петков“

В концерта „Отклонение“ ще чуем както познати заглавия, така и неиздавани произведения от 60-те години на миналия век

Сдружение за култура и образование „Милчо Левиев“ ще представи през октомври в Дома на културата „Борис Христов“ проекта „Отклонение“ – филмова музика на Милчо Левиев.

 „Това е един от новите проекти в Културния календар на Община Пловдив за 2023 година, но по своята концепция концертът се явява като естествено продължение на поредицата от събития, посветени на 85 – годишнината от рождението на Милчо Левиев, стартирали с проекта „Соната 57“ през 2022 по програма „Наследство“ на фондация „Пловдив 2019“. Основната идея на концерта „Отклонение“ е да се популяризира филмовата музика на Милчо Левиев, която в по-голямата си част е създавана през 60-те години на миналия век. След заминаването му през 1970 г. за САЩ, в България Левиев е бил обявен за „невъзвращенец“, творбите му дълго време са били забранявани, а името му – изтривано от кредитите към филмите с негова музика. Това е важно да се знае, особено от по-младите хора. Дължим го като памет за големия джазмен“,  разказа заместник-кметът Пламен Панов.

Повечето от черно-белите ленти вече са позабравени, макар че в тях участват емблематични актьори от близкото минало като Коста Цонев, Иван Андонов, Пепа Николова, Асен Кисимов, Невена Коканова, Катя Паскалева, Георги  Георгиев – Гец, Доротея Тончева и много други. За всички тях ще си припомним по време на концерта,  когато ще бъдат прожектирани откъси от тези филми.

В „Отклонение“ ще участват утвърдени музиканти като Вики Алмазиду – вокал, Александър Владигеров – флюгелхорн, тромпет, Константин Владигеров – пиано, кларинет, Иво Паунов – флейта, саксофон, Васил Хаджигрудев – контрабас, Кристиян Желев – ударни, Валери Костов – ел. пиано, синтезатор, както и струнен квартет от състава на оркестъра на Държавна опера Пловдив. На сцената редом с големите имена ще застанат и млади таланти от НУМТИ „Добрин Петков“.

В програмата освен познати заглавия, ще прозвучат и такива, които до този момент не са представяни пред широката публика и са известни само за изследователите и близките до твореца. На част от тях ще бъдат направени нови аранжименти. Ще чуем: Alone – тема от филма „Горещо пладне“, Monday Morning – тема от филмa „Понеделник сутрин“, Bad Weather – тема от филма „Няма нищо по-хубаво от лошото време“, Detour – тема от филма „Отклонение“, Remembrances of tomorrow – тема от филма „Малки тайни“,  Autumn Sun – тема от филма „Есенно слънце“, Balkan Cowboy – тема от филма „Осмият“,  Blue Butterfly – тема от филма „Синята пеперуда“, Dangerous Flight – тема от филма „Опасен полет“,  Chuvstvo – тема от филма „Нямо кино“ („Silent Movie“), Che’s Anti Waltz Groove – неиздавано произведение, Happy Valentine Day – неиздавано произведение, L.A. – неиздавано произведение и др.

Планира се пловдивска премиера на книгата „Milcho Leviev’s Jazz Standards”. Каталогът съдържа неиздавани до момента нотни листове, факсимилета, снимки и думи от и за Милчо Левиев, ценност за всеки поп и джаз музикант.

Концепцията на новия проект „Отклонение“ поставя акцент и върху събития, които са адресирани към младите музиканти и джаз певци в града. Професионалната и сантиментална връзка на Маестро Милчо Левиев с НУМТИ „Добрин Петков“ винаги е била много силна, защото е бил не само ученик, но и преподавател в пловдивското музикално училище. По тази причина в училището ще се проведат майсторски класове, открита репетиция и среща разговор с учениците и преподавателите. Ще бъдат проведени четири майсторски класа с участието на Вики Алмазиду, братя Владигерови и други. След селекция, ще бъдат подбрани млади музиканта, които съвместно с големите имена, ще се включат като участници в концерта. 

За автора

Вашият коментар