Модерна академия на изкуствата „Синдикат“ стартира годината в „Петното на Роршах“

116 ученици от различни пловдивски училища се записаха тази учебна година в Модерна академия на изкуствата „Синдикат“ – единадесета поред.

Академията стартира на 5-ти и 6-ти март със занимания в Музикален клуб „Петното на Роршах“ и ще продължи през месеците март, април и май. Учениците ще се обучават в 8 програми – „Творческо писане”, „Графичен дизайн и фотография”, „Модерна музика”, „Съвременни визуални изкуства”, „Екранни изкуства”, „Модерни методи на мислене”, „PR и реклама в областта на изкуствата“ и „Културен туризъм“ от преподаватели – практици в своята област. Изпитите в края на Академията ще бъдат свързани с различни индивидуални и групови проекти.

Специално внимание тази година е отделено на практикуми, уъркшопове, мастър класове. Предвидено е проектно-базирано междупредметно обучение с работно заглавие „Новите места на Пловдив“, обхващащо учениците от 4 програми – „Културен туризъм“, „Графичен дизайн и фотография“, „PR и реклама“, „Модерни методи на мислене“. Програмата „Екранни изкуства“ ще включва работата по кратки репортажни филмчета с телефони, „режисьорска книга“ по кратък сценарий, работа по филм, TV предаване. Учениците в програмата „Съвременни визуални изкуства“ ще работят по проекти, свързани с модерното изкуство, а тези от „Модерна музика“ – с проучване на пловдивски музикални групи и известни музикални клубове.

Мастър-класовете на Васил Върбанов в програмата „Модерна музика“ и Александър Секулов в „Творческо писане“ ще бъдат през април.

Нашите деца имат нужда от утеха, кураж, дух, творчество, изкуство, особено във времена като днешните – 2 години ковид и ужасна трагедия близо до нас. Всички писма за записване, които организаторите получават от учениците, показват огромно желание в нашите млади хора да бъдат заедно, да се развиват, да разширяват хоризонтите си, да учат, да правят и разбират творчеството. Работата в проекта Модерна академия на изкуствата „Синдикат“ за организаторите и преподавателите, е мисия и кауза – вече 11 години, но особено сега.

За автора

Вашият коментар