101 Каба гайди и над 2300 участника в събора в парк Лаута този уикенд (ВИДЕО)

Два дни народна музика ще озвучава Тракия, а пловдивачни ще могат да се насладят на живо на най-големите фолклорни ансамбли на България

Над 2300 народни изпълнители, танцьори и музиканти ще се включат в първия фолколорен събор под тепетата на 14-ти и 15-ти май наречен "Народен събор Пловдив". Той ще стартира в събота от 10:00 часа на барбекютата в парк Лаута и ще приключи в 22:00 часа в неделя със изпълнения на "101 Каба гайди". Прз другото време в програмата ще може да се видят още ансамбъл "Родопа", както и ансамъл "Тракия".

"Искам да благодаря на цялата администрация на район Тракия за труда, който положиха през последните месеци, както и на Димитър Михов, който е главен виновник за това събитие. Събота и неделя ще видим и ще чуем над 100 фолклорни ансамбъла от цялата страна в един истински празник, в който ще се включат и Камарата на занаятчиите. В събора ще се присъединят още читалища и училища от цялата страна, които ще пристигнат в града ни специално събитието.Съборът ще може да бъде наблюдаван на живо през сайта на община Пловдив благодарение на камерите, разположени в парк "Лаута", каза кмета на район Тракия Костадин Димитров. 

Малко преди той да представи събитието гайдарят Радослав, заедно с две от неговите ученички първи озвучиха парка и дадоха символично начало на фолклорния уикенд.  

„Очакваме хиляди хора да се включат в първия фолклорен събор. Ще има изпълнители от цяла България, като обаче повечето са от пловдивския регион. Входът е напълно безплатен и всеки е добре дошъл”, сподели инициаторът на събитието Димитър Михов.

Зам.-кметът по култура Амелия Гешева благодари на Костадин Димитров за прекрасната инициатива и посочи, че все по-често районните кметове допринасят за организирането на културни събития в духа на Пловдив 2019.

"Ще можем да видим хора обединени от любовта си и от преклонението си пред магията на българския фолклор", сподели пред медиите зам.-кмета по културата Амелия Гешева. 

Групите ще се изявяват на две сцени, а за зрителите са предвидени 40 нови пейки, от които да се насладят на изпълненията. Предвидена е и храна и вода за всички участници. 30 полицаи и общински охранители пък ще следят за сигурността по време на събора.

Освен музика и танци са предвидени още творчески работилници. Вижте видеото с кмета на район Тракия Костадин Димитров, зам.-кмета по културата Амелия Гешева и съорганизатора Димитър Михов:

Може да наблюдавате директно събора от Лаута от тук:

Очаквайте много снимки и видео от двудневното събитие в Тракия!

СНИМКИ от Роженския събор през 2015-та година може да видите ТУК

За автора

Вашият коментар