29 април международен ден на танца

Oт няколко години 29 април се отбелязва в България и по света като Международен ден на танца с организиране на танцови забави на открито.Денят се празнува в чест на рождения ден на френския балет майстор Жан-Жорж Новер (Jean-Georges Noverre), реформатор и теоретик на хореографското изкуство, който влиза в историята като "баща на съвременния балет".

Жан-Жорж Новер (29 април 1772 – 19 октомври 1810) – френски балет майстор, ученик на Л.Дюпре. Започнал като танцьор и в посредствие оглавява трупата в теарът "Дюпри-Лейн" в Лондон. Новер разработва принципите на героическия балет и балета-трагедия. През 1759 г. излиза труда му "Писма за танца и балета", в който Новер обосновава принципите на балет-пиесите, в който са въплътени чрез пантомима и танц в съдружие между композитора, хореографа и художника.

Днес, през целия ден ще се провеждат безплатни танцови семинари по различни стилове: класически балет, модерен балет, съвременни танцови техники, улични танци, български народни танци, зумба и аеробика.  Къде вижте ТУК.

За автора

Вашият коментар