3 спектакъла представя в сряда „Черната кутия“

3 танцови спектакъла от 4 различни страни ще бъдат представени днес на 7-мия фестивал "Черната кутия". В петия ден на един от най-сериозните международни форуми в Пловдив ще играят артисти от Ирландия, Белгия, Италия и Аржентина.
 
"Second Hand Landscapes е вдъхновен от живота в „сърцето“ на Ирландия – Irish Midlands. Спектакалът е атлетичен, но емоционален, мощен, но интимен, безстрашен, но достъпен.

Изпълнен от трима изключителни танцьори, „Second Hand Landscape“ е визуално вдъхновяващ и изпълнен с атмосфера танц, където движение, музика, текст, видео и изчистен, но впечатляващ декор, създаден от известната Тери Рудин, създават портрет на живота в провинциална Ирландия.

През 2012 компанията получава престижната награда „Project Award“ от The Arts Council of Ireland и създава Second Hand Landscapes. Legitimate Bodies Dance Company е създадена през октомври 2007 година като компания в резиденска програма към Birr Theatre и Arts Centre, в Birr, Co.Offaly.
С подкрепата на Offaly County Council и The Arts Council, компанията се превръща в движеща сила в областта на съвременния танц в региона. От своето създаване LBDC е представяла работата си на Edinburgh Fringe Festival, Aerowaves Dance Festival – The Robin Howard Theatre London, Dance House Limassol, Auditorium Theatre – Рим, Tanec Praha Festival, както и в Европейския парламент в Брюксел. Хореография: Кристина Голети и Ник Браисон.
  • „Second Hand Landscapes“ – Legitimate Bodies Dance Company – Ирландия
  • Камерна Зала – Драматичен Театър Пловдив, 19:00 часа
  • Дата: 05.06.2013 /сряда/

5-zonadearribo

„Zona de arribo“ – соло на Нидия Барбиери– Аржентина/Италия

„Zona de Arribo“ e хореографска творба, създадена през 2011 година. Идеята на солото стартира с въпроса „Как да използвам това пространство?“ Хореографът преминава през физическо изследване, за да развие проблемите за създаването, езика на движение и интерпретацията на съвременния танцьор. Солото е представяно на Festival PUENTES – Брюксел, 2013, Caffe Berg´Art – Брюксел, 2011, II Encuentro Platense de Investigadores/as en Danza y Performance, La Plata, Аржентина, 2011 и Platform „La Plata Arde“ TACEC (Centro Experiemental Teatro Argentino), Аржентина, 2011.
 
Нидия Барбиери е родена в Аржентина и от 2011 работи в Брюксел. Тя основно работи в областта на съвременния танц , но също се интересува и от практиката на соматик техника. От 1996 година тя работи като изпълнител, като също и преподава. Била е гост танцьор на Solo Conversations Dance Collective (Festival des Arts Forains Namur – Намур, Белгия, 2012), участва в Residence Laboratory of Investigation, Espacio LEM – Аржентина, 2012, както и във VI Festival Buenos Aires Danza – Аржентина, 2010 заедно с Colectivo Artístico Danza en Espacios.
 
Изпълнител:Нидия Барбиери
В сътрудничество с Гилермина Андраде
Музика: Андрес Фели, кларинет: Агустин Меяр
5-svartarosorsacredplaces
 

„Svarta Rosor“/ „Черни рози“ – Sacred Places – Белгия

Йентл де Верд танцува през целия си живот, а Мике Сегерс обича Сибелиус, Берлиоз и Рахманинов. В дуета „Svarta Rosor“ двете заедно се впускат в търсене на хармоничното представяне, в което движение и тон се превръщат в история. „Svarta Rosor“, което означава черни рози на шведски, е история за контраста между различните човешки същества: игривост и сериозност, носталгия и примиреност, природа и лекота, любов и празнота… Дует, изпълнен със съвременен танц и класическо пеене. За всеки да помечтае на воля.

Sacred Places е арт организация под ръководството на Бен Де Кеисер. От 1996 Бен работи като директор, продуцент и сценограф. Той е режисирал е няколко танцови представления и мюзикъли и е продуцирал мултидисциплинарни изпълнения. Sacred Places създава оригинални концепции и работи по малки и големи мултидисциплинарни проекти. Sacred Places са изградили репутация за оригинални и специални инициативи, мултикултурни комбинации, оригинални локации и новаторски концепции.

Хореография: Йентл де Верд, Мике Сегерс и Бен де Кеисер
Изпълнители: Мике Сегерс и Йентл де Верд с подкрепата на: 
Sacred Places vz 
Sacred Places v: Sacred Places vzw. Belgium
 
Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на белгийското посолство в България.
 

За автора

Вашият коментар