Ансамбъл Тракия представя премиера в Пловдив

Талантливите танцьори и музиканти от Фолклорен ансамбъл „Тракия“ подготвят нов премиерен спектакъл

Той ще бъде представен на 28 май 2018 г., от 19 часа в Дома на културата „Борис Христов“. В тазгодишната творческа програма, именитият ансамбъл е подготвил  и няколко съвместни концерта с други големи фолклорни състави от страната на сцената на Античен театър.

На 30 май 2018 г. е концертът на ансамбъл „Тракия“ и Северняшки ансамбъл "Иван Вълев“ гр. Плевен, на 06 юни 2018 г. –с Академичен ансамбъл към АМТИИ, ансамбъл „Седенчица“, ансамбъл „Иглика“, ансамбъл „Слав Бойкин Раковски“ и на 23 август 2018 г. – Концерт на ФА „Тракия“ по повод закриване на Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles, на който ще присъстват гости от целия свят.

„Земята на Орфей“ е спектакъл по проект, спечелен към Национален фонд „Култура“, работата по който започна непосредствено след излизане на резултатите от конкурса в края на декември 2017 г.

„Земята на Орфей“ е един спектакъл от нашите земи – централни и западни Родопи, включително и Тракия, там където се смята, че Орфей е имал най-силно въздействие. Премиерата ще в Пловдив, след това ще бъде представен в Белоградчик. Според условието на проекта, концертите са безплатни.

Възстановява се и един от танците по хореография на проф. Кирил Дженев, който не е изпълняван от много години.  Танцът е поставян за последно през август 2009 г. във връзка със българо-италиански проект за Орфей, по който водещата страна е Италия. Този танц ще бъде представен на 28 май, заедно с другите премиерни танци в спектакъл от 80 минути.

В края на юни, на ансамбъла предстои пътуване до Белгия и до град Реймс във Франция за участие в два от най-престижните фестивала, които празнуват тази година юбилеи. Фолклорен ансамбъл „Тракия“ е поканен като почетен гост.

Ден след голямата премиера, на 29 май, отново на сцената на ДК „Борис Христов“ ще се състои и концерта на детския състав към Ансамбъл „Тракия“.

 

За автора

Вашият коментар