Чешко семейство посещава за 11-то поредно лято Пловдив (ВИДЕО и СНИМКИ)

Да се завръщаш в Пловдив, заради хората и духа на града и то в продължение на 11 години. Явно има какво да те задържа в града под тепетата. Има обаче и още нещо, което всяко лято кара над 100 чуждени от цял свят да живеят в един от най-древните градове на Европа. Това е българският фолклор. И колкото и неизвестно да е именно в Академията по музикално танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) от 11 години чужденци интересуващи се от българската история, бит и нрав обогатяват своите умения 

Тази година отново 120 любители на автентичния български фолклор и непрофесионални музиканти, от 4 континента и 15 страни, които в живота си са математици, инженери или лекари от Австралия, САЩ, Канада, Япония, Тайван се включиха в семинар в Пловдив. Между тях е и чешкото семейство Томашчек, които заедно с първородния си син са закърмени с тази магия. Тя стартира с началото на фолклорния фестивал в Копривщица, когато над 60 посетители от различни краища преминават за първи път и през АМТИИ. Оттогава семинара и забавленията в подбалканския град са свързани в едно за всички тях, споделя ни музикалния координатор на семинара проф. д-р Любен Досев

Интерес към нашите обичаи имат и две семейства от Австралия, както и няколко китайци.Вече седмица те избират на какво да се учат от най-добрите музиканти в Академията и не пропускат нито едно занятие. Това, обаче, което ги привлича най-много са гайдите и танците. Специално за тях от северните фолклорни области пристигат водещи състави за автентични хора, които ще проведат учебни демонстрации под професионалното око на хореографа на ансамбъл „Тракия“ професор д-р Даниела Дженева. 

За пореден път у нас пристига и Лорънс Уайнер /Лари/. 72-годишният американец е един от най-големите меценати на фолклорното ни изкуство зад граница и от 1966 г. не изневерява на тази своя любов през целия си живот. През годините Уайнер е събрал повече от 470 грамофонни плочи с българска народна музика, изчистил е паразитните им шумове и за своя сметка е прехвърлил тази съкровищница на CD-та с отличен звук, които е подарил на библиотеката на АМТИИ. Уайнер е един от първите преподаватели по народни хора на американци, разполага с огромен архив лично заснети от него изпълнения на български певци, инструменталисти и танцьори, реализирани през последните 50 години. Домът му в САЩ е музей на българския фолклор, а той единодушно е определен за един от най-големите колекционери на фолклор в света изобщо. 

На 7ми август всички гости на семинара в АМТИИ заминават към Копривщица, за да се включат в 11-то издание на фестивала. Вижте видеото с някои от участниците: 

Вашият коментар