Днес стартира за първи път в Пловдив – 3D Прожекция върху сграда!

Сдружение „Младежки глас“ подготвя уникална инициатива по време на Коледните празници в Пловдив! Всички минувачи на Главната ще станат свидетели на един атрактивен спектакъл от светлина и звук. Ще бъде реализирана първата мащабна за Пловдив триизмерна видео прожекция (техника, известна като „3D mapping“) върху фасадата на Дома на Народната Армия (Военният клуб). Сградата  ще се превърне в обект от днес (17.12), който има за цел да заяви творческия потенциал на Пловдив в посока изграждане на алтернативна културна стратегия, представяща града във всеобхватната цифровизация на битието. Началото ще бъде в 18:30 часа.

Архитектурата на Дома на Народната Армия ще бъде концептуално осмислена и трансформирана от младия художник Петко Танчев. Заглавието на неговия проект е „Дигитален Ренесанс. Аудиовизуални пространства в граска среда“. Тук е моментът да споменем, че от Сдружение „Младежки глас“ продължават да търсят и представят  млади български таланти, какъвто е и Петко Танчев – след завършването си в  Професионална Гимназия за Сценични Кадри – Пловдив, продължава обучението си в Национална Художествена Академия – София, специалност „Сценография” , където придобива и магистърска степен по програма „Проектиране на авторски визуален спектакъл“. Той има зад гърба си множество участия в студентски проекти, изложби, работилници, видео-прожекции, театрални постановки и авторски проекти.

За предстоящото събитие,  той казва: „Аудиовизуалната инсталация върху фасадата на Дома на Народната Армия представлява своеобразно художествено възраждане на историческото наследство в град Пловдив. Културната карта на града да се сдобие с още едно атрактивно пространство по време на Коледните празници и така градът ще заяви отново потенциала си да бъде център на интересни художествени събития. С този проект ние искаме да популяризираме съвременните форми на изкуство сред обществото и вярваме, че той ще послужи за вдъхновение на младите хора да мислят като творчески личности в своя град.“

Проектът „Аудиовизуални пространства в градска среда“ ще бъде продължен догодина, когато ще бъдат представени още аудиовизуални пространства в различни места от града. Тази идея е част от по-голяма инициатива със заглавие  „Дигитален Ренесанс“, насочена към създаването на нова визия на град Пловдив с капацитет от възможности, които предлага култура на Дигиталното Изкуство. Проектът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и Фондация „Пловдив 2019“.

Сдружение“ Младежки глас“ подпомага кандидатурата на Пловдив за културна столица на Европа и с предстоящия проект цели да помогне в посока изграждане на цялостна културна стратегия, която ще представи Пловдив не само като най-старият „жив“ град, а и като модерен и развиващ се център на Съвременното Изкуство.

 

За автора

Вашият коментар