Френската прегръдка на танца омая учениците от Сценични кадри (СНИМКИ)

Проектът “ Международен обмен на организации и фестивали в областта на сценичните изкуства” организиран от Фондация "Черната кутия" доведе най-важния хореографски център в Марсилия под тепетата

Хореографи впечатлиха учениците от пловдивската гимназия по сценични и екранни изкуства, като заедно направиха един различен workshop в танцовата им зала вчера

Престижната френска танцова организация KLAP Maison pour la dance от Марсилия, която репрезентира и дава поле за изява на близо 60 танцови компании годишно от цяла Франция, бе специален гост в Пловдив по покана на Фондация "Черната кутия". В рамките на два дни KLAP споделяха знание и опит за дейността си, срещнаха се с различни културни оператори под тепетата и проведоха урок воден от изтъкнатия танцов инструктор Милен Ламюниер в училището по Сценични кадри, което завладя сърцата на момичетата. 

Работилницата, в която се включиха  ученици и студенти, бе част от представянето на KLAP Maison pour la danse под тепетата. 

"В абсолютната творческа свобода се корени залогът за нашият успех", това заяви Мишел Келеменис – създател, директор и хореограф на организацията, която менажира един от най-успешните центрове за сценични изкуства в Марсилия. Всяка година центърът показва над 90 представления годишно от които 30 нови които привличат над 10 хиляди зрители. Културата допълва с динамика развитието на един град, а Марсилия и Пловдив си приличат по това, че развиват и региона в това отношение, добави още той.

"В абсолютната творческа свобода се корени залогът за нашият успех", това заяви Мишел Келеменис – директор, хореограф и танцьор на организацията, която създава и менажира един от най-успешните центрове за сценични изкуства Maison pour la dance в Марсилия. Дейността на този център произвежда над 90 представления и привлича над 10 хиляди зрители годишно. Културата допълва с динамика развитието на един град, а Марсилия и Пловдив си приличат по това, че развиват и региона в това отношение, добави още той.

Втори по-големина във Франция и също като Пловдив, градът дълго време е бил в застой. Благодарение на титлата Европейска столица на културата обаче, днес Марсилия може да се похвали, че успешно е развил туризма, културата и обновил съществено своята инфраструктура. 

Втори по-големина във Франция и също като Пловдив, градът дълго време е бил в застой. Благодарение на титлата Европейска столица на културата обаче, днес Марсилия може да се похвали, че успешно е развил туризма, културата и обновил съществено своята инфраструктура. 

А името KLAP запечатва момента от щракването на клапата, на обектива, до звука от аплодисментите на публиката. За Мишел Келеменис в името на организацията се съдържа цялостния творчески процес, с който той продължава да вдъхновява и развива сценичното изкуство в Марсилия. Французите вярват, че имат какво да дадат на града си и днес те продължават да формират естетически вкус, чрез паметта, която оставят със своите танцови спектакли. 

"Творчеството е основният елемент за развитието на бъдещото общество", това послание остави за финал Мишел Келеменис на най-младите участници в срещата –  ученици от пловдивските гимназии, които също станаха част от срещата в голямата зала на Общината в понеделник.

Френските гости успяха да видят и новия премиерен спектакъл на ансамбъл „Тракия“. "Изпълнителите показаха висока класа в музиката и танците. Концертът беше много интересен и успя да ме въведе в българската фолклорна музика“, допълни Клеменис.   

Френската танцова школа е в Пловдив по покана на Фондация "Черната кутия", а фестувалът за съвремен танц стартира днес от 19:00 часа в Драматичен театър Пловдив.

Повече за 12-то издание на най-престижния фестивал за съвременен танц и театър може да видите ТУК

Фотограф: Благовест Попов

За автора

Вашият коментар