Китари огласят Пловдив

За осми път ще се проведе Международният фестивал на китарата в Пловдив. На 17, 18 и 19 октомври публиката ще има възможност да се наслади на невероятни изпълнители от Англия, Италия, Германия и др.

На 17-ти и 18-ти ще бъдат представени Гари Райан, китарно дуо Брускерс, Ивон Ценер и китарно трио Алегриас в Камерната зала на Драматичен театър от 19 часа. А на 19 октомври Стийв Ротари, също от 19 часа ще изпълни своя концерт в Дом на културата „Борис Христов“.

Стийв Ротари, заедно със своите колеги Дейв Фостър (китара), Ятим Халими (бас) и Леон Пар (ударни) ще представят един необикновен и виртуозен концерт. Повече от 30 години Стийв Ротари изгражда своя стил на китарист в група Marillion. Впечатляващо е изключителното му умение и прецизност в използването на различни ефекти и технически средства при музицирането.

През 2011 година създава Британската китарна академия, която помага на музикантите да развият не само техника, но и креативност и индивидуалност. В тази връзка по негова инициатива от 13 часа същия ден в Stage 51 ще се проведе майсторски клас.

Гари Райан е почетен член на Кралския музикален колеж и е награден с наградата на Принца на Уелс през май 2013 година. Той ще изпълни пред пловдивските зрители произведения от почти всички епохи, прекарвайки ги в една невероятна разходка през вековете.

Китарното дуо Брускерс от Италия е съставено от Еужденио Полакини и Матео Миноци. Репертоарът им е комбинация от традиционни джазови и боса нова стандарти, интерпретирани по нов начин.

Ивон Ценер от Германия свири редовно като солист в „Ансамбъл Мобиле“, с „Ансамбъл Гунар Берг“ и с „Трио Колаж“. Пред пловдивската публика тя ще представи специалната си програма посветена на валса.

Китарно трио Алегриас – Клаус Владар, Дмитри Лаврентиев и Такео Сато, произхождат от традициите на фламенко музиката. Тримата музиканти са лауреати на престижни международни музикални конкурси. Заедно започват да свирят по време на следването си в консерваторията  в Аугсбург, Германия, през 2007 година.

Общия билет за трите фестивални дни е 15 лв.

Цената на камерните концерти е 5 лв., а за Стийв Ротари – 10 лв.

Участието в майсторския клас на китариста е на входна цена 20 лв.  

Вашият коментар