Кралицата на маримбата в Балабановата къща

Рецитал на една от най-популярните перкусионистки в света – Василена Серафимова, ще  се състои днес от 18.30 часа в Балабановата къща.

В концерта ще бъде осъществена и световната премиера на “Концертна пиеса за маримба” по поемата “Изворът на Белоногата” на Петко Славейков на изтъкнатия български композитор Румен Бояджиев – син.

Василена Серафимова е носител  на високи отличия от международни конкурси, сред които Голямата награда от „Музиката и земята” – София, Втора награда от Международен конкурс за маримба в Париж (2006), Втора награда на ARD – Мюнхен (2007), Първа награда от Петия световен конкурс за маримба – Щутгарт, Германия (2008). Има записи в БНР, Националното радио – Словакия, радио „Франс мюзик”, Националното радио – Мюнхен.

Отличена с „Млад музикант на годината’ 2008” в България, перкусионистката заслужено получава и наградата на музикалната критика от XVIII Централноевропейски музикален фестивал в Словакия. През 2014 Василена прави своя дебют в „Карнеги хол” в Ню Йорк, а година по-късно, заедно с Тома Енко, е първият изпълнител на маримба в историята на церемонията по връчването на френските награди „Victoires de la Musique Classique”.

Билети за концерта можете да откриете в мрежата на Ивентим.бг и на място един час преди събитието.

Вашият коментар