Луис Армстронг – един от най-известните джаз музиканти

В бедно семейство в Ню Орлиънс на 4 август 1901 година се ражда може би един от най-известните джаз музиканти на 20-те година на XX век – Луис Армстронг.

Луис Армстронг има тежко детство и още в невръстна възраст е принуден да работи, за да изкарва прехраната си. На 11-годишна възраст напуска училище, а по късно започва да свири на тромпет в бандата на "The New Orleans Home for Colored Waifs" – дом за чернокожи бездомници, в който той е бил изпращан многократно, първия път за стрелба с пистолета на втория си баща. В дома се среща с Питър Дейвис, който го учи да свири на тромпет и кларинет. С бандата свирят на обществени събирания, пикници и погребения за малко пари.

През 1922 година Армстронг става поредният нюорлиънски музикант, заминал за Чикаго, където е поканен от своя учител Кинг Оливър. Той се включва в неговия Криоул Джаз Бенд, което му дава достатъчни доходи, за да не е нужно да работи друго през деня. По това време Чикаго е в подем и, макар междурасовите отношения да не са особено добри, в града има изобилие от работни места за чернокожите, които получават добри заплати в заводите и могат да харчат за развлечения.

През 1963 г. Армстронг става международен хит с интерпретацията на песента "Hello Dolly". През 1968 г. се появява друг истински хит – "What A Wonderful World". Скоро след това здравето му се влошава и той е приет в болница. През следващите три години няколко пъти е подложен на лечение в болница, но въпреки лошото си здравословно състояние, продължава да свири и да прави записи.

Луис Армстронг умира от инфаркт на 6 юли 1971 г., месец преди 70-тата си годишнина. Погребан е в Куинс, Ню Йорк, където е живял непосредствено преди смъртта си.

 

За автора

Вашият коментар