Младежи от танцов ансамбъл „Хебър“ вдигнаха ГДК на крака

Градски дом на културата и препълнена зала отбелязаха 65 годишнината на танцов ансамбъл „Хебър”. Младежите предизвикаха бурни вълни от аплодисменти с всяко следващо от изпълненията на ансамбъла. Със сигурност е неописуемо да се върнеш във времето когато фолклорът, културата и танците са били едни от важните ценности за запазване на българските бит и самосъзнание. Гиздави моми и силни юнаци разтърсиха сцената с танци от различни фолклорни области от страната. Гостуващи изпълнители бяха фолклорен клуб „Българка”, Арт клуб „Славена” и солистката Маргарита Спасова.   

Кратка история на МТА „Хебър“:

През далечната 1949 година, група ентусиазирани младежи железничари, подтикнати от любовта си към „най-българското” – народните хора, музика и песни създават група за български народни хора и танци.

            През 1950 година се основава танцов състав „Хебър” с цел задоволяване духовните и културни потребности на работниците от БДЖ и жителите на град Пловдив. През дългогодишното си съществуване в ансамбъла са се обучавала и възпитавали хиляди деца и младежи на любов и уважение към народното творчество, дисциплина и отговорност.

В продължение на повече от половин век, МТА „Хебър” съхранява, опазва, развива и обогатява българския танцов и музикален фолклор. В репертоара му са включени народни танци от всички етнографски области във България: Тракийска, Северняшка, Шопска, Добруджанска и Пиринска.

МТА „Хебър” е носител на златни и сребърни медали от Републиканските фестивали за художествена самодейност, отличен е със званието „Представителен”, лауреат на редица международни конкурси и фестивали в Европа, Азия и Африка, а така също е носител на орден „Кирил и Методий” – II степен.

От 1983 г. хореографи на ансамбъла са госпожа Зоя Рускова и господин Димитър Русков. Под тяхно ръководство, още на следващата година, ансамбъл „Хебър” е отличен със званието „Представителен”. Лауреат е на редица международни конкурси и фестивали в Европа, Азия и Африка, а така също е носител на орден „Кирил и Методий” – II степен.

 В продължение на 30 години сценична дейност под тяхно ръководство, ансамбъл „Хебър” е награден с Почетен знак на Община Пловдив, за високи художествени постижения в областта на танцовото изкуство.

Вашият коментар