Наградата „Стоян Камбарев” за полет в изкуството

Носителят на Голямата награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2013 е феноменалният диригент, композитор и инструменталист Страцимир Павлов, стана ясно на 22-ри април. Наградата, носеща името на незабравимия театрален режисьор, се утвърди като най-престижната награда за изкуство, отличаваща талантливите млади творци в България.
Страцимир имаше честта да получи прекрасната бронзова статуетка лично от Йорданка Фандъкова – кмет на София на стилна и впечатляваща официална церемония в Sofia Live Club. Г-жа Фандъкова сподели своето вълнение да присъства на това събитие и да връчи наградата на един достоен и вдъхновяващ млад човек, който в началото на вечерта получи номинацията си от един от българските символи – двукратната олимпийска шампионка Мария Гроздева и културолога и член на Фондацията Георги Лозанов, написа сайта dir,bg
 
Председателят на УС на Фондация „Стоян Камбарев” Деси Тенекеджиева сподели, че за нея и за приятелите и от Фондацията е истинска привилегия в това бездуховно време да могат да подадат ръка на най-младите талантливи български артисти. Новината на вечерта беше  създаването на Академия „Стоян Камбарев”,  в която  всички номинирани и отличени през годините ще могат да обменят опит, да творят заедно и да получават професионални съвети на известни автори от света на изкуството.
velizardimchev-kambarev
 
Видимо развълнуваният и неочакващ наградата (сериозна парична премия от 3000 лева и бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов) маестро Страцимир Павлов благодари за признанието и цялото прекрасно преживяване: „Много е важно да получиш оценка за това, което правиш в точния момент, а сега е точно такъв момент в моя професионален живот” и завърши с едно искрено „Обичам ви!” към децата от своя прекрасен  „Gospel Chorale” , след което седна зад рояла и всички заедно с барабаниста Валери Ценков,  изпълниха няколко много емоционални песни, с които развълнуваха, препълнената зала.
 
Левон Хампарцумян връчи специална награда от свое име и от името на банката, която подкрепя младите герои в изкуството на провокативния визуален артист Велизар Димчев. Наградата включва и покана към него да реализира свой проект в галерията за съвременно изкуство „УниКредит Студио“, както и издаване на луксозен каталог на изложбата.
 
Пловдивчанинът Вeлизар Димчев подари на банкера в замяна своя робот Franki с молбата да се грижи за материалното и духовното му благополучие. По-рано, младият художник получи номинацията си от един много интересен тандем – неповторимата Татяна Лолова, която както винаги магнетизира публиката и от Йосиф Камбарев – синът на култовия режисьор.
 
В концерта участваха утвърденият и любим джаз певец Васил Петров, младата звезда  Дивна,12-годишният класическия китарист Георги Димитров – Жожо, както и самите номинирани: „Gospel Chorale” и Иво Желев, който изпълни екслузивно за многобройната публика първият си сингъл „Hollywood”, с джазмена Васил Пармаков и китариста Мирослав Иванов.
 
Пишещият актьор Васил Дуев получи номинацията си от театроведа, културолог и член на УС на Фондация „Стоян Камбарев” Кремена Димитрова и също си тръгна с неочаквана награда – тя дойде от Браян Търнър, маркетинг-директор на Bulgaria Mall, а именно да реализиара свой проект там.

 

velizardimchev_kaloiandimitrov
 

Проектът "Франки" и Велизар Димчев

Велизар Димчев активно се занимава със съвременно изкуство. Той е роден е през 1983 г. в град Пловдив, където живее и работи. Завършил е магистърска степен по живопис в Националната художествена академия, а след това е специализирал в Париж. Велизар вече има зад гърба си няколко самостоятелни изложби и десетки участия в групови експозиции. През 2010 г. е номиниран за наградата Руф.

 
Неговият Франки е измислен герой с черно-бяла и геометризирана минималистична визия. Тя има за цел да илюстрира падението, стреса, капана и глобалната схема, в която се оказва иначе уникалния индивид – било то поради обстоятелствата или заради собствената си глупост. Проектът вижда модерния човек като заложник на собствените си стремежи и като жертва на ред съвременни социални клопки – отчуждението, безмисленото пазаруване, рутината на работния ден. Така по ироничен начин се коментират сериозни житейски проблеми.
 
Велизар развива Франки вече трета година и проектът непрекъснато се надгражда – както като смислови пластове, така и като трансформация в различни медии: анимационен филм, обекти, инсталации, картини, рисунки, фотография и интерактивна инсталация. През последните две години обектите и паната от серията Франки са излагани в различни пространства в България (например през 2010 г. в софийската галерия Райко Алексиев като част от изложба за наградата Руф). В началото на тази година някои от тях участваха и в обща изложба на младо съвременно българско изкуство в Ротердам, Холандия.
 

За автора

Вашият коментар