Пост-културната война в Пловдив ражда воини (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Сам съм, но съм много надъхан", сподели Wash MC пред младата си публика снощи в Петното на Роршах

Винаги, когато нещо започне да изчезва, се появяват едни последни мохикани с идеята да го съхранят, напълно или от части, за себе си, или за другите. В случая не говорим за динозаврите, а за културата.

Как, казвате, ще е умряла културата като има толкова културни събития? Културни, но само на документи. Събития, които хората масово наричат арт. Арт, доближаващ се до една халтура, едно непрестанно лутане и блъскане по стените на некачественото и лошия вкус.

Какво следва след смъртта на културата? Следва една пост-културна война, война срещу арт-а и невежеството. Война, след която големите липси ще бъдат запълнени. Войната, която цели да съхрани и отгледа млади воини на неподправената култура в нещо като инкубатор, за да могат те да развият и пръснат идеите си. Такъв инкубатор е “Пост-културната сцена”.

Идеята за нея се ражда от Никола Николов и Антон Шнитер, подкрепени от Александър Секулов. Тяхната сцена ще заеме пространството под „Петното на Роршах” и ще предлагат култура в най-чистия ѝ и необременен вид. Музикални събития, литературни клубове, концерти, тематични вечери, изложби, театър, кинопрожекции. 

Първи на Пост-културната сцена имаше честта да излезе един човек, който е всичко друго, но не и арт. Той е едновременно циничен и раним, понякога е бесен, а в следващия момент е на плажа, слънцето просто грее и всичко това е под големия купол на пушеците, отстраняващи всеки проблем. Wosh MC. 

Wosh беше сам, но адски надъхан на сцената, както самият той сподели. Точно каквато е и ситуацията на културата в момента. Много сама, но пък прекалено истинска, за да ѝ позволим да умре без съпротива. Подземието на „Петното на Роршах” трудно побра всички спасители на културата и под гъстите „пущеци” Wosh заби някои от най-големите си хитове и както повелява традицията, рапърът обра овациите със страшен фрийстайл пред близо 100 младежи в underground сцената на Пловдив. 

Тази вечер, 3-ти октомври, Пост-културната сцена продължава с втората част от официалното си откриване с бандата This Burning Day.

Организаторите обещават чиста, сурова енергия!

СНИМКИ

Вашият коментар