Предстои 17-то издание на Международен фолклорен фестивал Велико Търново

Седемнайсетото издание на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново ще се проведе от 19 до 26 юли, като цяла седмица жителите на града и гостите му ще имат възможност да се наслаждават на експлозията от цветове и култури, показвани и демонстрирани всяка вечер от 20:00 часа на Летния театър. Танцови ансамбли от Европа, Африка, Латинска Америка и Азия ще представят своето фолклорно богатство. Танцьори и музиканти от Индия, Румъния, Египет, Грузия, Индонезия, Македония, Мексико, Колумбия и България ще доставят удоволствие на публиката.

Безспорно една от най-колоритните фолклорни формации в тазгодишното издание ще бъде Фолклорна компания „Vidanza” от Мексико. Различни, модерни, прекрачващи границата между традиция и съвремие със свой собствен почерк – това са хореографиите на тази фолклорна група.

Началото на фестивала е през 1998г. От самото си начало Фестивалът е със статут “Фестивал на ЦИОФФ” (Международен Съвет на Организаторите на Фестивали за Фолклор и Традиционни Изкуства). Той е един от 270 – те признати от ЦИОФФ многобройни фестивали по света. Статута на ЦИОФФ, перфектната организация, атрактивната програма и изключителният отзвук го прави едно от най-престижните събития от този мащаб в Източна Европа.

Всяка година, групи от цял свят пропътуват хиляди километри, за да представят красотата и уникалността на фолклора си пред търновска публика; едни от най-добрите фолклорни, музикални и танцови ансамбли, дошли в България с една цел – да бъдат част от най – големия празник в старопрестолния град.

Вашият коментар