Ричи Блекмор- част от лилавия дим над водата

Ричард Харолд Блекмор, познат като Ричи Блекмор, е един от основателите и водещ китарист на култовите британски рок групи "Deep Purple" и "Rainbow". Той е роден на 14 април 1945 г. във Великобритания. Ричи печели сърцата на феновете си с атрактивното си поведение на сцената и с екстравагантно свирене  с китара зад гърба. Той е образец за подражание на много други китаристи.

През 1968 г. той и кийбордистът Джон Лорд, полагат основите на легендарната група "Deep Purple". Като барабанист в бандата е привлечен Йън Пейс, на бас китарата – Ник Симпър, а вокалист става Род Евънс. В началните години групата свири повече блус и поп, но постепенно звученето й се променя към хард-рок.

По-късно фронтмен на групата става Йън Гилън. Първият албум, записан с негово участие е "Deep Purple in Rock". Оттук започва възходът на бандата. Тя се превръща в една от най-успешните хард-рок групи. Сред най-известните и обичани от феновете албуми е "Machine Head“, в който е включена и емблематичната "Smoke on the Water“.

През 1974 г. Блекмор напуска "Deep Purple" и основава групата "Rainbow". Първият албум на Rainbow Ritchie Blackmore's Rainbow е издаден през 1975 година и звученето му е коренно различно от последния албум на Deep Purple. През десетгодишния си живот новосформираната банда добива огромна популярност, но е разпусната от своя основател през 1984 г.

През 2013 Deep Purple изнесоха 2 концерта в България, от които един под тепетата по повод 100 годишнината на жълто-черния тим от Пловдив. Българските фенове бяха едни от първите, които  чуха на живо песните от последния албум „Now What?!“. Сегашният състав включва още китариста Стив Морс и клавириста Дон Еъри. Легендарният Ричи Блекмор не свири с Deep Purple от 20 години.

За автора

Вашият коментар