Тази есен Пловдив ще бъде джаз

Пловдив Джаз Фест стартира в Пловдив на 2ри ноември

Пловдив Джаз Фест 2015, който тази година ще се случи между 2 и 6 ноември, е приемник на Пловдивски джаз вечери, но за първи път фестивалът се провежда в новия си формат, с нова концепция и цели.  На фокус в предстоящото издание на фестивала ще бъде вокалният джаз.

За Пловдив Джаз Фест в България пристига правнучката на Толстой – обаятелната Виктория Толстой. Младата певица ще изнесе концерт с верния си партньор на сцената и приятел в живота – пианиста Якоб Карлсон. Двамата ще представят последния си съвместен проект „A Moment Of Now“, който съдържа 14 вълнуващи интерпретации на джаз, поп и рок песни – от „Send One Your Love“ на Стиви Уондър, до джазовото „Shadow And Light“ на Джо Завинул, „Red Rain“ на Питър Гейбриъл и „Against All Odds“ на Фил Колинс, за да стигнем до световни хитове като най-известната песен на Аланис Морисет „Hand In My Pocket“. Концертът на Виктория и Якоб ще бъде на 5 ноември в  Дом на културата „Борис Христов“, където ще се състоят и останалите големи концерти от петте вечери на Пловдив Джаз Фест.

Фестивалът ще бъде открит от неподражаемия Кърт Елинг, който ще отпразнува рождения си ден на 2 ноември с концерта пред публиката на Пловдив Джаз Фест.  Носителят на Грами Кърт Елинг е един от водещите съвременни джаз вокалисти. В 14 последователни години той застава начело в допитването на реномираното американско джаз списание "Downbeat" и осем пъти е обявяван за мъжки вокалист на годината от американската асоциация на джаз журналистите. Всеки негов албум задължително получава номинация за Грами.

 "Passion World", последният проект на Елинг, отбелязва кулминацията на петгодишно търсене, събиране, и понякога пренаписване – на песни, посветени на любовта и любовната мъка, от три континента. В албума се открояват интерпретацията на хита на Бьорк „Who Is It“  и „Where Love Is“, в която Кърт Елинг изпълнява поема на Джеймс Джойс, съчетаваща крайни състояния като нещастие и чиста радост. "Passion World" е най-амбициозният проект на световноизвестния джаз вокалист до момента и българската публика ще има щастието да го чуе на живо на 2 ноември.

Последният концерт от фестивала ще срещне почитателите на джаза с магнетичната боса нова певица Росалия Де Соуса. На 6 ноември тя ще накара присъстващите в залата да танцуват под звуците на бразилската музика. Росалия е родена в Рио Де Жанейро, но от десетилетия живее в Рим. Нейният репертоар включва класически бразилски композитори като Том Жобим, Баден Пауъл, Жоао Жилберто, Серджо Мендес, Еду Лобо, Джойс, Чико Буарке, Милтон Насименто и много други творци. Италианската сцена я среща с великолепния диджей и продуцент Никола Конте, което води до ползотворна творческа колаборация, съвместни проекти и концерти.

Другите две вечери на Пловдив Джаз Фест са запазена територия за българските артисти. На 3 ноември е единствената инструментална вечер от програмата на събитието, по време на която JP3 ще представят новия си албум „Between the worlds“. Преди тях на сцената ще бъдат Октет Пловдив, формация, която бе създадена специално за фестивала, по идея на пианиста и композитор Мирослав Турийски. Той ще бъде автор на музиката, която октетът ще представи за първи път пред гостите в залата на Дом на културата „Борис Христов“.

4 ноември ще събере заедно на една сцена 4 дами на джаза. Това са Хилда Казасян, Белослава, Андрония Попова-Рони и Мира Кацарова. В съвместния си концерт всяка от тях ще представи по няколко джаз пиеси, аранжирани от Христо Йоцов за предстоящата фестивална вечер. Всички композиции в програмата са подбрани от четирите певици и отразяват техния вкус и послание. За първи път едни от най-обичаните гласове на българския джаз ще звучат заедно и ще докоснат публиката до разнообразието и свободата като изразно средство, характерни за всички течения в джаза. Разбира се, вечерта ще завърши с общо изпълнение на Белослава, Хилда, Мира и Рони.

Пловдив Джаз Фест ще озвучи още няколко места. За фестивала пристигат Southwick за порция свеж и неподправен фънк, който ще чуем в Бийбоп кафе на 4 ноември от 22:00 часа. Другите гости са Pavel, SkilleR & Logozarov Trio. Техният концерт ще се състои в клуб Петното на 5 октомври от 22:00 часа. Последната вечер е изцяло запазена за боса нова. След концерта на Росалия де Соуса, на 6 ноември от 22:00 в Бийбоп кафе, почитателите на бразилската музика ще удвоят радостта си с ефирните изпълнения на Brazil Acoustic и Павлета Семова.

 Пловдив Джаз Фест ще предложи на гостите си не само музика. В програмата ще има среща с писатели под мотото "Думи върху звуци“. На 3 ноември в клуб Петното ще се съберат автори, обединени от свободата в изразяването: Недялко Славов, Васил Балев, Невена Цанева, Слави Томов, Иван Ланджев, Димитър Ганев. Организатор е Катя Атанасова – автор на сборника с разкази "Неспокойни истории“, пиесата "Да изядеш ябълката“ и състезанието за разказване на устни истории "Лига на разказвачите“. Музикалната среда по време на събитието в клуб Петното ще бъде в ръцете на Константин Кацарски (Koka Mass Jazz) от група Блуба Лу.

Към музиката и думите ще се добавят и картините с изложбата "Джаз формат“ в Дома на културата "Борис Христов“, от 2 до 6 ноември, в която ще се включат Атанас Хранов, Николай Няголов, Румен Жеков, Румен Нечев, Пламен Русев, Камен Старчев и Валери Чакалов.

 Специално място в Пловдив Джаз Фест 2015 има публичната лекция, която ще изнесе Анете Гьорес в залата на радио Пловдив на 3 ноември между 11:00 и 13:00 часа. Анете Гьорес – наричана в родната си Германия "Свободния глас“ – е изключителен познавач на гласа и е създала собствена методология за работа с всички хора, които използват гласа в своята кариера. След лекцията си, между 4 и 6 ноември Анете ще води и майсторски клас.

В програмата на Пловдив Джаз Фест ще има и още съпътстващи и не по-малко интересни събития. Повече за фестивала може да научите на plovdivjazzfest.com

За автора

Вашият коментар