Томболи и състезания с награди на Френската седмица пред Дома на културата

На множество интересни събития, томболи и състезания с награди ще могат да се насладят любителите на музикалното изкуство при старта на „Френската седмица“, с която ще бъде даден анонс за предстоящото 17-то издание на дългоочаквания франкофонски фестивал „Златен ключ“.

Забавлението, което ще продължи през цялата седмица, започва в понеделник от 11:30 часа пред Градския дом на културата „Борис Христов“ до специално изградена за целта тента.

Международният фестивал за шансони „Златен ключ"- Пловдив 2020 е най-големият музикален франкофонски форум на Балканите. Организира се ежегодно от Алианс Франсез в партньорство с Община Пловдив. Това е втората по важност и мащаби франкофонска проява в Европа, след тази в Амстердам, която дава възможност да се докосваме до различни култури и всичко това през призмата на френския език.

Поради въведените противоепидемични мерки и участието на гости от Франция, тази година Фестивалът ще бъде на сцена, разположена на южната тераса на ГДК „Борис Христов“. Програмата включва концерти на 13 и 14 юли – Денят на Бастилията с начало в 19 часа, както и  специално ателие на 15 юли.

Музикален партньор на „Златен ключ“ 2020 е „Арт Войс Център“, който често бива наричан „люпилня за бъдещи звезди“. На сцената ще изгреят с френски песни новите български таланти, възпитаници на школата. Ще чуем и видим впечатляващи изпълнения на Виктория Илиева, която е само на 10 години, на Аглая Канева – на 13 години и Кристиан Павлов – на 15 години, които ще изпеят популярни шансони със специален и оригинален аранжимент, дело на ръководителя на школата Руми Иванова. Към тях ще се присъединят и звездите с опит – Ива Ичевска и Ивана Муцкова.

На концерта на 13 юли ще пеят и лауреатите от предходни години –  Клавдия Китанова, Марина Спасова, Надежда Димова от Молдова и Олга Василенко от Украйна.

Фестивалът ще бъде открит от заместник-кмета по култура Пламен Панов, а по традиция на откриването ще звучи химна „Шан-з-Елизе“. Той ще бъде изпълнен със специална джазирана версия, направена от Румяна Иванова в изпълнение на  Ивана Муцкова, към която ще се присъединят и талантите на Франция "Jessandwest".

Те ще имат самостоятелен концерт рецитал на 14 юни – Денят на Бастилията, когато ще чуем и  специално подготвените за участието им в България произведения., както и съвместните и запомнящи се изпълнения на близнаците с Ивана Муцкова и с Олга Василенко.

За да продължи този музикален обмен,  на 15 юли ще има ателие на френските таланти за всички участници от Арт Войс Център.

Всички прояви от 17-то издание на Международния фестивал за шансони „Златен ключ"- Пловдив 2020 ще бъдат с вход свободен.

Вашият коментар