Три дни френски шансони и френски шик завладяват Пловдив

Започва Международният фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” – Пловдив 2018, който празнува 15-ия си рожден ден

В петък – 29 юни започва 15-тото юбилейно издание на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” Пловдив 2018.

Събитието, което продължава до 1 юли ( общо 3 концертни вечери) се организира ежегодно от Алианс Франсез. Фестивалът е част от Културния календар, както на Световната мрежа на франкофонските фестивали, така и на Община Пловдив за настоящата 2018 и изминалите години. 

В рамките на  „Златен ключ” започна „Френската седмица” на площад „Стефан Стамболов” пред Общината, където от началото на седмицата до 1 юли пловдивчани и гостите на града имат възможност да видят и тестват най-атрактивните модели френски автомобили от марката „Рено”, да опитат различните видове продукти и текстури на френската козметика на Vichy & La Roche-Posay, както и представените слънцезащитните гами  Ideal Soleil и Anthelios. 

Официалното откриване на Фестивала е на 29 юни /петък/, от 19:30ч. в ДК „Борис Христов“.  Завладяваща хореография и прекрасните гласове на българските лауреати, печелили конкурса през изминалите години, ще звучат през първата вечер, която ще открие официално заместник-кметът по култура и туризъм на община Пловдив инж. Александър Държиков.  

Публиката ще чуе и види изпълненията на участниците от Турция, Украйна и Румъния, както и на обичаните лауреати от предишните години – Антония Маркова, Нели Солакова, Ивана Муцкова, Клавдия Китанова и др. 

На 30 юни /събота/, ще се проведе финалът на националния конкурс за франкофонска песен, като в концерта участват новите призьори. Публиката ще има отново възможност да гласува за своя  фаворит. 
На гала-вечерта на 1 юли, неделя, отново в Дома на културата, всички изпълнители ще разпръснат звезден блясък и ще подарят един неповторим франкофонски спектакъл на пловдивчани. На сцената френски шансони ще интерпретират всички гост-изпълнители от чужбина, както и българските лауреати и финалисти. Носителят на голямата награда от тазгодишното издание ще получи своя приз от Кирил Велчев – изпълнителен директор на Фондация „Пловдив 2019“.

През 2019 година, когато Пловдив ще бъде Европейската столица на културата,  Алианс Франсез и Фондация Пловдив 2019“ ще работят заедно по общ, мащабен и атрактивен проект със заглавие „Тракия”. Той обединява българските фолклорни традиции, съхранени в танците, пеенето и народната тракийска носия с френските шансони и едно типично френско ноу-хау – Висшата мода. Френски дизайнер и неговият екип работят вече по създаването на колекция Висша мода, като орнаментите по моделите са инспирирани от българските шевици.

15-тото юбилейно издание на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” Пловдив 2018 се осъществява със съдействието община Пловдив, като всички концерти са безплатни и входът за тях е свободен

 

Вашият коментар