Три символа на стойностната музика на една сцена в Пловдив (СНИМКИ)

За първи път Jeremy?, Gravity Co. и Остава разделиха една сцена в Пловдив!

През отминалия петък Пловдив беше арена на музиката с няколко сцени на открито. Докато Младежкия хълм се тресеше под звуците на Shake that Хълм, на сцената на летния театър се пресъздаде ретроспекция на съвременната българска музика. Три групи, които са символ на прогреса на българската музика пяха на една сцена. Jeremy?, Gravity Co. и Остава – един концерт,  в който и трите групи бяха хедлайнъри на събитието. Музиката на едно поколение събрана на една сцена.

Концертът започна с най-младата банда – Jeremy?, с техния неподражаем инди рок стил, който може да се сравни само с групи, като Kings of  Leon, Kasabian и Soungarden. Създадената през недалечната 2014 година, групата Jeremy? веднага заяви своята позиция на група на световно ниво. Още първият им хит Fake fruits превзе ефира на регионалния MTV канал, а музикантите печелят първо място на международния конкурс „International songwriting competition”. Следват турнета в България и Европа. На пловдивска сцена те изпълниха любими на публиката парчета, като Hope, King Kong, Two weeks to the great escape и разбира се You’re the voice.

След тях на сцената излезе друга българска група, която покори MTV и VH1 – Gravity Co. С това турне те официално се завърнаха на българската сцена, на която липсваше електронното им звучене, което е без аналог. Във времето, когато някои емблематични пловдивски клубове все още работеха, а Gravity Co. бяха по-известни в Европа, от колкото у нас, имахме щастието да ги слушаме на сцената на Петното много често. Няколко години по-късно публиката в летния театър ги посрещна със силни аплодисменти и пя всичките парчета заедно с тях.

Въпреки тяхното дългогодишно отсъствие от музикалната сцена, те оставиха силен отпечатък върху българската музика и далеч не са забравени в миналото и това си пролича при техните изпълнения и вазимодействието им с публиката, която пееше техните текстове от край до край с тях. Фронменът Явор помоли хора да слязат долу пред сцената, за да може да ги вижда и седалките на летния театър се изпразниха, а хората започнаха да слизат към сцената. Gravity Co. изпълниха за пловдивската публика тоталните хитове Away, Mr.No one, Empty world и техния вариант на емблематичната Ain’t no sunshine. Явор не скри радостта си да бъде отново на пловдивска сцена и даде заявка, че няма да е за последно.

Остава направиха това, в което са най-добри – да наелектризират публиката със своите алтернативни рок парчета, които носят опияняваща меланхолия и е трудно да не ги запомниш. Остава остана. Групата, която не се отказа, не омръзна на никой, не спря да свири и продължи да дава на българската публика онази доза еклектика, която да поддържа алтернативната и поп рок сцена жива.

Когато Остава пее в Пловдив, никой не стои седнал. Няма нито един техен сингъл, който да не е любим на публиката и който да не е разпознаваем. Неподражаемият глас на Свилен и текстовете на песни, като Бесен, Понеделник, Внимание, Моно, Шоколад, въздействат по особен начин. Вокалистът и китарист Георги Георгиев изпълни Поля от слънчогледи и благодари на публиката, че все още купува билети, за да слуша музика, вместо да ходи само на безплатни концерти. Напълно разбираемо, това значи много за всеки един музикант или група.

Концертът, който събира за първи път трите най-успешни алтернативни групи на нашето поколение беше своеобразно обещание към пловдивската публика, защото и трите групи дадоха ясна заявка, че това събитие няма да е за последно. А ние се надяваме да ги видим отново следващата година, защото българската музикална сцена има нужда от това елетронно – алтернативно – рок напомняне, че тук се прави качествена музика,на световно ниво.

ОЩЕ СНИМКИ ЩЕ НАМЕРИТЕ В PLOVDIVCLUBS.COM

СНИМКИ от концерта на Стефан Вълдобрев на Античния театър може да видите ТУК

Фотографии: Илия Димитров

Вашият коментар