Музикален фурор – група NOCKTERN представи новия си албум Scavengers

Този уикенд мина под звученето на група NOCKTERN, които представиха своя нов албум “Scavengers” за първи път в зала „Раковски 108“.

През предходната събота в столичното Пространство 108 чухме резултата от работата на музикантите за последните две години. Концерт на изключително ниво, който съчета освен качествена музика, но и невероятни визуални ефекти. 3D мапинг, подготвен специално от талантливата Полина Герасимова, под който залата оживя и ни пренесе в едно друго измерение, пречупено през призмата на албума “Scavengers”. Освен нова, неиздавана досега музика, по време на събитието се насладихме и на премиерното представяне на официалния видеоклип към ключовата творба, носеща едноименното заглавие. 

Творбите в “Scavengers” засягат наболели теми от ежедневието като консуматорството, меланхолия, взаимодействие и комуникация. Това е артистичен призив за осъзнаване на действията и бездействията от страна на човечеството и съответните последици от тях. Буквалният превод на думата “scavenger” е чистач или животно, което се храни с остатъци, но то може да бъде и създание, което съумява да използва намереното и изхвърленото, за да изгради нещо напълно ново от него. Една метафора, пасваща съвършено на творческата идея.

NOCKTERN е банда на разнообразието. Музикантите Стоимен Стоянов, Дидо Пешев и Борис Малеванов създават мелодии в жанровете алтернативен рок, съвременна класика, електроника, трип-хоп, ню джаз, филмова музика и ред други. Те си партнират с редица от големите имена като Иван Шопов, Иво Чалъков (познат от Gravity Co), Joana Size, Mytrip. Досега NOCKTERN имат издадени три краткосвирещи албума – “No Sugar Added” (2016), “Pieces of Lyla” (2017) и NoStalgia (2020), като последният е лайв сет албум, записан с помощта на независимия български лейбъл за дроун и ембиънт музика Amek. 

На събитието присъстваха и двама специални гости – LilTrip и Иван Шопов, които също приятно изненадаха публиката със своя live dj set.

Официални партньори на събитието бяха Министерство на културата, Музикаутор, EventEase, Bare Hands Society и КЕВА.

Фотограф: Zoran Mise

За автора

Вашият коментар