Приключи десетото юбилейно издание на Международния фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия”

Затваряме последната страница от фестивалния дневник тази година

Този фестивал е един от различните фестивали на Пловдив. В този фестивал има класа. 

Той е естетски, артистичен, новаторски, иновативен и упорито устойчив в политиката си да ни показва високо изкуство. Театрално, танцово – такова, каквото се прави по света, такова, каквото се случва от време на време и у нас, в България. Всяка година в края на май и началото на юни фестивалът стои някак встрани и високо, като естетски контрапункт на уличната суетлива суматоха, на летливото и халтурното, на шумното и претенциозното.

Тази година бе върхова за „Черната кутия”. Може би, защото фестивалът имаше десетгодишен юбилей, може би защото това е следствие от естественото развитие на традицията и от разширяващата се подкрепа на институциите, но, разбира се, фестивалът бе така успешен най-вече заради прекрасния избор на неговия селектор и артистичен директор Слава Младенова.

Радостно е, че не само Община Пловдив вече вижда в лицето на тоя фестивал печеливша карта за културната си политика. Единици са културните форуми в Пловдив, зад които едновременно  да застават такива институции като Министерството на културата (тазгодишното издание се проведе под неговия патронаж!), Посолството на Израел, Посолството на САЩ, Посолството на Белгия, Посолството на Австрия, Италианския културен институт, Институт „Сервантес” и други посолства и институции през годините.

Освен на препълнени зали, фестивалът се радваше и на изключително високо официално посещение – негови гости бяха Н. Пр. г-жа Ирит Лилиан – посланик на Израел,  г-жа Тами Палчиков – културно аташе на САЩ, г-жа Луиджина Педди – директор на Италиянски културен институт – София. Поздравителни адреси към фестивала изпратиха г-н Вежди Рашидов – министър на културата, г-н Иван Тотев – кмет на град Пловдив,  Н. Пр. г-жа Аник Ван Калстер – посланик на Кралство Белгия в България.

„Черната кутия” е и фестивал на младите. Прекрасна е тая обратна връзка с поколенията, чийто естествен възрастов  партньор е самия танц. И тази година фестивалът бе партньор с ЕГ ”Ив. Вазов”, а артистите и танцьорите му  бяха приятели и общуваха в учебното заведение с учениците на тази елитна пловдивски гимназии.

Организаторите не бяха забравили и танцьорите и трупите на Пловдив и по традиция, редом до високите професионалисти от Европа и света, им бяха предоставили фестивалната сцена.
Препълнени зали, млади лица, аплаузи, вълнение.

Тези и още много други неща могат да се отбележат за „Черната кутия”, но нека споделим и казаното от най-важните хора –  партньорите, специалистите и съмишлениците на фестивала.
/снимка на залата, на публиката на крака, която аплодира/

Н. Пр. г-жа Ирит Лилиан – посланик на Израел:

Хората трябва дa идват в Пловдив, за да видят тази култура от фестивала „Черната кутия“. Сигурна съм, че ще им донесе много положителни вибрации и ще ги държи високо в небето. 

 

Тами Палчиков – културно аташе  на САЩ:

Бих казала, че има прекрасно партньорство между България и САЩ що се отнася до културни събития. Обичаме да покрепяме всички типове културни мероприятия, когато можем да поканим американски артисти, за да споделят изкуството си, и го правим.

Пожелавам не десет, а още сто години на „Черната кутия”, този прекрасен фестивал. Мисля, че е чудесно как през годините сме изградили тези устойчиви партньорства с организаторите. Всяка година те се опитват да представят нов аспект на изкуството. Това  е и идеята на фестивала – да надграждаш всяка година, да надминаваш себе си, да установяваш трайни връзки с партньорите си.

 

г-жа Луиджина Педди – директор на Италианския културен институт:

Пловдив и Матера имат много обща история. Традицията на Матера е голяма, а от културна гледна точка, в последно време много израстна. Както и Пловдив, разбира се. И в двата града кипят много дейности, като някои от тях, като например фестивала „Черната кутия”, на който гостувах,  са на световно ниво. 


Катя Петрова, режисьор:

Фестивалът „Черната кутия“ прави впечатление с прекрасната селекция, добра организация и сърдечната и празнична атмосфера.Спектаклите са запомнящи се, ярки и високо професионални.Истинска радост за сърцето и сетивата!

Пенка Калинкова, театровед:

Сега след 10-тото издание на Международния фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия” за пореден път и с още по-голямо спокойствие и увереност можем да кажем, че той се е състоял, марка е в културния живот на Пловдив, Европа и света. Успя да се настани в съзнанието ни, има своята публика – предимно млада, чакат го, търсят го, радват му се. Той е другият, различният фестивал на Пловдив, този, който се интересува, показва и изследва смесени жанрове и гранични форми – „нещо като нож, нещо като цвете, нещо като нищо на света” ,както би казал големият Уйлям Сароян.

Валери Кьорленски, директор на Фондация”Пловдив -2019”: 

Фестивалът „Черната кутия“! Прекрасно име за театрален фестивал, защото там в черната кутия на сцената се ражда магията на театъра, черната кутия е утробата от която се ражда самия театър. Фестивалът напълно защитава името си. Гледам всичко което фестивала предлага. Това е панорама на съвременния театър и танц и то тук в Пловдив. Не искам да давам оценка. Емоцията която получих от представленията си е моя. От прекрасните белгийски танцьори през испанския вулкан от чувства ,перфектната пантомима на англичаните…. Да съжаляват тези дето не ги видяха! А колкото за селекцията и качеството и разнообразието – браво на Слава!

Стефан Попов, актьор: 

Талант, Професионализъм, Изящество, Интелигентност. Артистичният директор Слава Младенова е подбрала спектакли спиращи дъха. Защото този ТЕАТЪР е откровен! Тук няма лъжа и актьори, които си „почиват“, изчаквайки момента да се проявят. В тези представления основното е: себераздаване за тържеството на Изкуството! 

Очаквам с нетърпение догодина „Черната кутия“. Жалко, че е толкова далеч!…  

Видео с участниците и гостите във фестивала

Mediacafe.bg имаше честта да бъде основен медиен партньор на юбилейното издание на фестивала и да събере във фестивален дневник всички представления. Фестивален журналист – Ралица Мишева.  

Както винаги големия печеливш на „Черната кутия“ бе многобройната му и вярна публика

За автора

Вашият коментар