„Небеса“ и „Quo Vadis, Аида?“ дават старт на София филм фест в Пловдив

Сръбският „Небеса“ и босненският “Quo Vadis, Аида?“ дават начало на 17-ият София Филм Фест в Пловдив тази вечер. Специални гости на откриването са режисьорът Сърджан Драгоевич (известен с „Парад“) и продуцентът Биляна Първанович. Те лично ще представят филма „Небеса“ за пловдивската публика.

Действието в „Небеса“ се развива в три десетилетия – през 1993, 2001 и 2026 година, като героите ѝ се появяват в различни сюжети и при все по-странни обстоятелства. Съдбите им се преплитат, а филмът се оказва необичаен поглед към преходния период в една пост-комунистическа държава. Чудесата провокират цялата общност да погледне на света през тотално различна перспектива и в съвсем нова светлина. Филмът може да гледаме от 18:30 часа.

Късната прожекция Quo Vadis, Аида?“ е от 20:45 часа, като е част от програма LUX. Действието се развива в Босна през 1995 година. Аида е преводач на Силите за опазване на мира към ООН в малкия град Сребреница. Когато сръбската армия превзема града, нейното семейство е сред хилядите жители, които търсят подслон в лагера на ООН. Като участник в преговорите, Аида има достъп до жизненоважна информация, която трябва да преведе. Пред какво са изправени нейното семейство и нейният народ – избавление или смърт?  Филмът е с номинация за „Златен лъв“ на фестивала във Венеция. Прожекцията е с вход свободен.

Билети за всички филми за фестивала може да се вземат на касата на LUCKY Дом на киното след 16 часа в делничните дни и след 10:30 в почивните дни. Цената е 8 лева, като намаления ползват учащи и пенсионери – 6 лева, а за 35 лева може да се вземе карта за 5 прожекции.

Вашият коментар