Неделя Щонова с премиера на „Хвърчило към Рая“ в Пловдив

Д-р Неделя Щонова ще представи в Пловдив своята книга „Хвърчило към Рая“ в Деня на Вярата, Надеждата и Любовта. „На 17 септември църквата почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит на добродетелите. Щастлива съм, че точно в този ден и за първи път ще имам възможността да представя моята книга в родния Пловдив, който ми е толкова скъп. Съдбите на хората, за които разказвам в книгата са тежки. Моите  герои преминават през филтъра на куп сурови реалности, но накрая оцеляват, именно защото носят в сърцата си онази спасителна вяра, надежда и любов, която те кара да вярваш, че обстоятелствата са нищо, а страстта и жаждата за живот… те са всичко!“, споделя д-р Щонова.

В дебютната си книга тя разказва 75 истории, събирани в продължение на 10 години от 4 континента. „Прелитах над какво ли не, само и само за да ги открия… и да ви ги подаря за вдъхновение. И всяка една от тях ми показа, че да, Животът наистина понякога ни връхлита с цялата си непредсказуемост, сякаш невидима лъвска лапа идва и с един замах разрушава всичко“, посочва авторът. „Това са 75 чудни житейски съдби, като всяка една от тях е вариация на темата „Междузвездни войни“: Силата е в нас и тя винаги е била вътре в нас. Още от самото начало. С нея се раждаме. И никога не бива да забравяме за това. А от героите в моята книга научих, че когато драмата заблъска по дверите на ума и сърцето ти, когато животът или съдбата дойде, връхлети и без милост те хвърли в ада, просто трябва да се умиротвориш, да повярваш и да си спомниш, че там някъде дълбоко вътре в теб се намира всичката мощ на света, с която можеш да дишаш без огорчения, а в душата ти да е красиво, чисто и светло“, разкрива енигмата на книгата си любимата д-р Неделя Щонова.

„За мен, разказите на д-р Щонова са бисери в литературата ни“, коментира известният български политик, общественик и преподавател, председател на 39-то Народно събрание и бивш служебен премиер проф. Огнян Герджиков. Според него „В центъра на повествованията на разказите са: смисълът на живота, благородството, любовта, сълзите, страданието, смъртта, но най-вече – човечността. Тя е и основата, която поражда усещането за оптимизъм и жизнеутвърждаване, което блика от тази книга.“ 

„Неделя Щонова е толкова неща – лекар, невролог, докторант, тв водещ, автор, творец, пианист, майка. И всичко се събира в две думи – креативност и хармония. Тя те хваща за ръката и не усещаш как с лекота минавате заедно през този процес на съзидание“, заявява ректорът на Медицински университет – София акад. проф. д-р Лъчезар Трайков.

Според журналиста и тв водещ Георги Милков книгата на д-р Неделя Щонова ни „мотивира да практикуваме космическо безсрамие пред драмите на битието и чрез упорство на духа да държим високо бляскавото хвърчило към Рая.“

Премиерата на „Хвърчило към Рая“ ще се състои от 18 часа на 17 септември 2021 г. (петък) в Културен център „Тракарт“. Събитието се осъществява при строго спазване на противоепидемичните мерки, въведени в страната.

За автора

Вашият коментар