Нула32: Все още млади

Първата премиера от месеци насам на пловдивското списание за култура “Нула32” се проведе в рамките на литературния фестивал “Пловдив чете”. На нея редакторите Илия Димитров и Панайот Стефанов представиха новия брой “Все още млади”, който е първият илюстриран брой в историята на списанието.

Идеята за него се родила с осъзнаването на редакторите, че “Нула32” е плод на младостта им: “Когато си млад, наивно вярваш, че можеш да направиш всичко”. Така решили да разкажат за други хора, които, подобно на тях, са създали нещо стойностно, водени от младежкия си порив.

В материала си “12 срещи с все още млади” Илия и Панайот ни запознават с на пръв поглед напълно различни хора. Всички те обаче споделят общия стремеж да се занимават със смислени неща. Сред тях е и координаторката на “Пловдив чете” Крис Димитрова.

Редакторите споделиха, че изборът кой да влезе в броя е бил труден и продължава към момента. Те обмислят да превърнат материала в рубрика, в която да се срещат с талантливи пловдивчани. Друго нововъведение, което възнамеряват да продължат, са илюстрациите.

Автор на критическата рубрика за изкуство този път е консултантът на списанието Здравко Дечев. Той анализира книгата на Емил Стоицов “Записки из губернския град Филипопол 1878-1879”, която също е част от програмата на “Пловдив чете”.

Освен това, във “Все още млади” присъства и текст на журналиста Владислав Севов за младите художници. А страницата за младите музиканти, заедно с разказа от първо лице на певицата Керана за групата “Керана и космонавтите”, правят броя една идея по-музикален, отколкото е бил замислен в началото.

Накрая, Илия, по традиция прочете увода на броя. В него той повдига темата за младостта, която с Панайот обсъждат в диалога си “За една променлива”. За тях това представлява тя – променлива. “Човек може да се чувства млад и на 100 години”, убедени са и двамата.

Не на последно място темата за младостта присъства и на корицата на броя. Недовършените графики в съчетание със зеления фон символизират наивния идеализъм, който хората между кориците притежават, независимо от възрастта си.

Автор: Марина Мирчева

Вашият коментар