Общински институт „Старинен Пловдив“ с нова графична идентичност

По повод 53-тата си годишнина, която се навършва на 1 април, Общински институт „Старинен Пловдив“ представя нова графична идентичност, плод на сътрудничеството между Института и АМТИИ „проф. Асен Диамандиев“ Пловдив.

В резултат от ползотворното дългогодишно партньорство между двете институции, се формира екип от професионалисти, който се фокусира върху създаването на запазен знак, визуализиращ връзката на Пловдив с паметта и вечността.

Знакът представлява стилизирана буква П, вписана в квадрат. Буквеното изображение е отворено в основата си и създава асоциация за портал или порта, а в горната си част е стилизирана стела. Четвъртитата геометрична форма символизира градежа, а леърите на буквата кодират три основни понятия – Пловдив, Памет и Портал. Паметта е стелата, а порталът е преход към духовното пространство на предците ни.

Шрифтът /авторско начертание на Futura/ е по проект на художника доц. Дечко Дечев. Избран е заради съвременното си звучене и допълва графичния образ в хармонична цялост.

Проектът е реализиран от екип в състав: доц. д-р. Елена Кантарева-Дечева и Калина Илиева от страна на ОИ „Старинен Пловдив“ и доц. д-р Александър Гьошев и проф. д-р Галина Лардева-Минкова от страна на АМТИИ „проф. Асен Диамандиев“ Пловдив.

Новата графична идентичност, реализирана от утвърдени на национално и международно ниво професионалисти, цели не само създаването на нов запазен знак, но и поставя акцент върху много важни послания и компоненти, изграждащи съвременния облик на Общински институт „Старинен Пловдив“.

Вашият коментар