„Така правят всички“ в Дома на културата

Комичната опера „Така правят всички” от Моцарт ще зарадва пловдивчани в ГДК „Борис Христов“ на 24 март от 19.00 часа.

„Така правят всички“ е последната от трите опери, резултат от плодотворното сътрудничество между Волфганг Амадеус Моцарт и либретиста Лоренцо да Понте. Както и при „Сватбата на Фигаро“ и „Дон Жуан“, намеренията на Моцарт и Да Понте за това произведение, са да издигнат комичната опера на съвсем друго ниво. Музиката на операта е наситена с толкова красота, грация, задушевност и непосредственост, че може спокойно да се причисли към най-ценното от всичко, създадено от гениалния майстор.

Либретото „Така правят всички (жени), или Школа за влюбени” е написано по истинска случка, която станала сред придворните и вдигнала доста шум със скандалния си характер във Виена. Операта е история за двама млади войници, които, убедени, че жените, които обожават, няма никога да им изневерят, приемат опасен облог. След като излъгват, че заминават на война, и двамата се връщат дегизирани и всеки се опитва да прелъсти любимата на приятеля си.

Ако в началото двете млади жени устояват на чара на двамата „чужденци“, накрая те се влюбват в тях. Чак в края на операта войниците разкриват истинската си самоличност и четиримата герои вземат решение, което навярно ще промени живота им. 

Солисти на спектакъла ще бъдат Светлана Иванова, Цветелина Коцева, Марк Фаулър, Август Методиев, Евгений Арабаджиев и Благовеста Костадинова.

Диригент-Лучано Ди Мартино, Режисьор – Елена Панайотова, Художник – Николина Костова – Богданова, Хореограф – Татяна Соколова, Диригент на хора – Драгомир Йосифов и Концертмайстор – Виеслав Новак

Билети за представлението могат да се закупят на eventim.bg

За автора

Вашият коментар