Великите „Моцарт и Салиери“ ще оживеят в Дома на културата

Премиерата на едноактната опера „Моцарт и Салиери“ в две сцени от Николай Римски-Корсаков ще бъде представена в Дома на културата тази вечер от 19 часа.

Тя е създадена по едноименната драма на Александър Пушкин, геният на руската литература, който “ражда” образът на злия, завистлив, бездарен “отровител” на гениалния Моцарт. Историята на Моцарт и Салиери е безспорно класика.

„Притча за мекото и твърдото, за homo ludens и сухата разумност, за интуицията и логиката, за носещия Любов и онзи, който не я допуска в себе си. Тук Моцарт и Салиери са не просто две личности, а две същности/аспекта, живеещи в човека. Освен антагонизма между тях има и силна взаимовръзка – едната същност търси бащина подкрепа в другата, а втората осмисля съществуването си чрез първата. Унищожаването и поглъщането на едната от другата води до крах на Личността,“ споделя Елена Стоянова, режисьорът на операта.

Под музикалното ръководство на Драгомир Йосифов, солистите Марк Фаулър, Евгений Арабаджиев, Михаил Пулиев, Благовеста Костадинова, Борис Кучков и квартета Ива Ананиева, Цветанка Ангелова, Георги Деведжиев и Васил Игов ще пресъздадат неповторимия конфликт между великите композитори.

Вашият коментар