Отбелязваме Световния ден на Театъра

На днешната дата през 1962 година за първи път е отбелязан Световният ден на театъра. Честването е по инициатива от предходната година на Международния театрален институт, а 27 март е избран за дата, тъй като именно на същата се открива сезонът на  Театъра на нациите в Париж.

Традицията повелява през всяка една година изтъкнат артист да отправя послание към гилдията и почитателите на театралното изкуство. Пръв това прави бележитият френски творец Жан Кокто, а през настоящата година своето послание отправи и голямата театрална и филмова актриса Хелън Мирън, цитирана от НАТФИЗ:

„Измина една твърде тежка година за представленията на живо, за много творци, технически служби и създатели на театралното изкуство, сблъскани с трудностите в една професия, вече преизпълнена с несигурност.

Вероятно именно тази постоянна несигурност ги е приучила да оцеляват чрез духовитост и кураж и в тази пандемия. В тези нови обстоятелства въображението им вече се преобразува в изобретателен, забавен и прочувствен начин за общуване, до голяма степен благодарение, разбира се, на Интернет.

Откакто са на тази земя, хората си разказват истории един на друг. И прекрасното ни единение чрез театъра винаги ще продължава да съществува, докато ни има нас. Творческият импулс на писатели, художници, танцьори, певци, актьори, музиканти, режисьори никога не ще бъде задушен, а в най-близко бъдеще ще разцъфне пак с нова енергия и разбиране за света ни.

Нямам търпение това да се случи!“

Годишните послания традиционно се четат преди представленията в театралните зали по целия свят, но днес поздравленията ще преминат в онлайн формат и през медиите, тъй като заради епидемията от коронавирус голяма част от тях  са със затворени врати.

Снимка: Драматичен театър-Пловдив

За автора

Вашият коментар