Пинкас Цукерман свири любими шедьоври на Моцарт в Дома на културата

Цигуларят Пинкас Цукерман, един от най-забележителните съвременни класически музиканти, носител на престижната награда „Медал за изкуства“, връчена му от президента Роналд Рейгън и на наградата за артистични постижения „Исак Щерн“ ще гостува за първи път в Пловдив на 29 октомври от 19:00 ч. в Дома на културата „Борис Христов“.

Прочутият изпълнител, който свири на цигулка Гуарнери дел Джезу „Душкин“ от 1742 г., ще бъде солист и диригент в стилна моцартова програма с Оркестъра на Класик ФМ радио. В нея са включени любими шедьоври на великия Волфганг Амадеус Моцарт – Увертюра към операта „Сватбата на Фигаро“, Концерт за цигулка №5 и Симфония №40 в сол минор.

Изумителната кариера на Пинкас Цукерман обхваща над пет десетилетия. Виртуозен цигулар, виолист, диригент, камерен изпълнител и педагог, той предизвиква възхищението на публиката и критиката с безупречното си музикално майсторство, изразителен лиризъм и уникална красота на тона. Обширната му дискография от над 100 албума е оценена с многобройни награди, сред които две отличия „Грами“ и 21 номинации.

Събитието е в рамките на „Европейски музикален фестивал“ и е част от юбилейния 20-ти сезон на оркестъра. Реализира се от „Кантус Фирмус“ с финансовата подкрепа на Община Пловдив като част от Културния календар на града и на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант’21“.

Това е четвъртото гостуване на Пинкас Цукерман в България по покана на „Кантус Фирмус“ (2006, 2008, 2014, 2022), но сега за първи път и пловдивските меломани ще могат да чуят на живо великия музикант. Ден преди гостуването в Пловдив музикантите ще се представят и в столичната зала „България“, където проявата от „Европейски музикален фестивал“ се реализира с финансовата подкрепа на Столична община и Министерство на културата.

Билети за изключителния концерт може да намерите в Билетната каса пред община Пловдив, в Туристическия информационен център на Римския стадион, на касата на Античен театър, както и онлайн на Ticketsbg.com и в мрежата на Eventim. Цената е от 30 до 60 лв.

           

За автора

Вашият коментар