Plovdiv Jazz Fest без край! Вълнуващи събития за меломаните и в Bee Bop Café

Съпътстващата програма на Пловдив Джаз Фест ще започне тази година с клубен концерт в Bee Bop Café на 4 ноември, веднага след основните концерти. Това ще бъде специален камерен концерт на квартета на топ тромбониста Вили Стоянов с джаз версиите на песните на Йосиф Цанков (дядо на Вили Стоянов), а в квартета му участват още Милен Кукошаров, Даниеле Фебо и Наско Попов. После всички те ще продължат да музицират импровизирано в отворен за всички джем сешън.

Следващото съпътстващо събитие е  на 5 ноември и ще започне в 18:00 ч. в Bee Bop Café с концерта на младите джаз вокалистки от „Класът на Мишел“. Мишел Дийн е творческият псевдоним на родената в Бургас Михаела Тенев. Тя завършва Музикално училище със специалност контрабас, дипломира се в Държавна музикална академия в София със специалности контрабас и поп и джаз пеене. Нейната активна певческа кариера започва през 1996 г. От 2005 г. до 2015 г. живее в Берлин. Там тя създава свой джаз група Mishel and The Company, с който се изявява на много немски и европейски джаз сцени. От 2015 г. Мишел Дийн е воклен педагог в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас, където създава и своята джаз школа. Интересен факт е, че повечето нейни ученици почти нямат представа от джазова музика преди да започнат да се обучават в класа ѝ. Те печелят многобройните награди, а голяма част от учениците на Мишел са участвали заедно с нея в концерти на престижни джаз сцени и джаз фестивали.

На 06 ноември от 18:00 ч. в Bee Bop Café ще бъде представянето на една от най-важните поетически книги през тази година. Нейното заглавие е „Галерия на сърцето“ и включва голяма част от поезията на Марин Бодаков. В този сборник са всички негови стихосбирки, късни и непубликувани досега стихотворения, както и някои съвсем ранни стихове. Редактори на книгата са Надежда Радулова, Зорница Христова и Силвия Чолева. Неин художник е Кирил Златков. Тя е издадена съвместно от издателство „Точица“ и издателството за поезия „Да“. Разговорът за нея и първото ѝ пловдивско представяне ще бъде заедно със Зорница Христова, Кирил Златков и Ина Иванова.

В последния ден от фестивала на 07 ноември от 18:00 ч. в Bee Bop Café Светослав Николов от Jazz FM Radio ще представи мемоарната книга на маестра Константина Петкова „Това, което чух, видях и преживях“ на издателство „Фама“, която излезе тази година. Ще чуем фрагменти от нея, прочетени от гласа на Мария Касимова – Моасе.

Книгата е разказ за вълнуващия и интересен живот на известната оперна прима. Тя започва своята кариера още съвсем млада в хора на Русенската опера през 1958 г., завършва оперно пеене в прочутата консерватория Санта Чечилия в Италия и специализира оперна режисура при Херберт фон Караян във Виена. Движи се в артистичните среди на прочути музиканти, режисьори и художници като Игор и Олег Маркевич, Франко Ферара, Микеланджело Антониони, Федерико Фелини, Виторио де Сика, Кристо, Баския. Участва в редица оперни спектакли на големите европейски сцени, живее и работи в САЩ. През 1986 г. Константина Петкова се завръща в България в родното си село Пчеларово, където създава музикална школа и обучава бъдещи оперни певци. След време тя превръща градината и стария обор на дом си в театрална и музикална сцена и до днес кани известни музиканти, певци, актьори, писатели и художници от България и чужбина.

След всички от основните концерти на Пловдив Джаз Фест ще  се проведат характерните за джаз феста джем сешъни в Bee Bop Café. На 5, 6 и 7 ноември ще може да чуете и видите свободния музикален дух на някои от най-добрите пловдивски джаз музиканти: Мирослав Турийски – пиано, Христо Минчев – бас, Кирил Илчев – барабани, Кольо Карагеоргиев – китара. В събота, на 5 ноември специален гост на сешъна ще е Владимир Кърпаров – саксофон, който специално пристига от Берлин.

Фотограф: Яна Лозева

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Четирима пианисти от четири държави откриват осмия Plovdiv Jazz Fest с музиката на Чарлз Мингъс

За автора

Вашият коментар