Пловдив се включва със 7 читателски гнезда в 11-тата „Нощ на литературата“ в България

Литературният хепънинг тази година е на 7 септември 2022г. , а началото е в 18.00 часа

Съвременна европейска литература в нови български преводи ще бъде представена тази година на 11-та „Нощ на литературата“. Пловдив се включва за поредна година в един от най-вълнуващите формати за популяризиране на съвременната европейска литература. „Нощ на литературата“ е събитие, което се провежда по едно и също време в различни европейски градове. Известни личности четат откъси от съвременна европейска поезия и проза, публикувана след 2000 г. и издадена на български език.

Четенията се провеждат на нетипични за литературата локации, наречени „читателски гнезда“. Литературният хепънинг ще бъде на 7 септември 2022г. , а началото е в 18.00 часа.

Главни организатори на събитието в България са посолствата и културните институти на европейски страни (EUNIC България и други), Столична община, Представителството на Европейската комисия в България, Фондация „Детски книги“. В градовете организатори и координатори на Нощта на литературата са общините в партньорство с библиотеки, читалища, младежки организации и др.

Началото е в 18:00 ч. като един откъс ще се повтаря на конкретно място до 21:30 ч. Така публиката ще пътешества из града и ще може да посети различни места за четене.

НОЩ НА ЛИТЕРАТУРАТА 2022 – ПЛОВДИВ

Читателско гнездо 1: НБ „Иван Вазов“

ул. „Авксентий Велешки“ №17, Зала „Изкуствотека“

Какво се чете:  „Човек в стъкленица“ (Приказки от левия джоб), Александър Прокопиев, (Северна Македония)

Избрано от: Културно-информационен център на Република Северна Македония

Кой чете: Недялко Славов

Недялко Славов е съвременен български поет, писател и драматург. Носител е на национални награди за поезия и проза, сред които Национална награда за поезия „Иван Николов“ за сборника с поеми и стихотворения „Мраморни години“, Национална награда за литература „Христо Г. Данов“ за романите „Фаустино“ и „Камбаната“, Награда „Хеликон“ за нова българска художествена проза за романите „432 херца“ и „Камбаната“, както и множество литературни номинации. Превеждан е на английски, немски, руски и гръцки език.      

Читателско гнездо 2: Старинен Пловдив, Къща на Верен Стамболян

Какво се чете:                  „Да опознаем Италия. Хиляди чудеса“ Джеронимо Стилтън (Италия)

Избрано от Италиански културен институт

„Междинно кацане“, Матей Хорджава (Чехия)           

Избрано от:  Чешки център     

Кой чете: Даниела Костова – актриса, сценарист, режисьор на постановки и клипове, художествен ръководител на театрални ателиета, автор на текстове и дублажи на реклами и филми. 

Читателско гнездо 3:  Парк Рибница, бул. „Дунав“ със съдействието на Кметство район Северен и НЧ „Проф. Кирил Дженев – 2018“

Какво се чете:  „Човек в стъкленица“, Александър Прокопиев, (Северна Македония)

Избрано от Културно-информационен център на Република Северна Македония

Какво се чете:  „Да опознаем Италия. Хиляди чудеса“, Джеронимо Стилтън , (Италия)

Избрано от Италиански културен институт

Какво се чете:  „Междинно кацане“, Матей Хоржава (Чехия)

Избрано от Чешки център

Кой чете: Никол Ерева – доброволец

Никол е на 15 години и е ученичка в НГСЕИ със специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“. Мечтата ѝ е да уча в НАТФИЗ и един ден да работи това, което иска, а не това, което се налага. Едно от любимите ѝ хобита е да танцува – вече осем години се занимава с народни танци в школа „Луди Млади“.  Танците са нейното вдъхновение и я карат да твори.  Смята, че всеки човек трябва да преследва мечтите си, каквото и да му коства, защото успехът е най – сладък, когато си се трудил, за да го постигнеш!       

Читателско гнездо 4: Административна сграда на район Тракия, бул. „Освобождение“ №63

със съдействието на Кметство на район Тракия         

Какво се чете:  „Сладко отмъщение“, Юнас Юнасон (Швеция)

Избрано от Посолство на Швеция

Кой чете: Златко Павлов – актьор, режисьор, сценарист, продуцент, водещ на събития, радио и телевизионни предавания. Отличаващ се с изключителен тембър на гласа, когото мнозина наричат „човекът – глас“.     

Читателско гнездо 5: Дом на пчеларя, ул. „Весела“ №31, със съдействието на НЧ „Назъм Хикмет -1922 г.“

Какво се чете: „Сладко отмъщение“, Юнас Юнасон (Швеция)

Избрано от Посолство на Швеция

Кой чете: Мария Чакалова – поетеса с три  издадени стихосбирки: „Имахме да си кажем“, „Далеч от рая“, „Толкова малко“. Преподавател – експерт по български език и литература с над 30 години опит. Носител на почетното отличие „Неофит Рилски“, Национална награда „Даскал Ботю Петков“, Почетен знак на Пловдив. Автор на научни разработки по методика и литературознание.            

Читателско гнездо 6Парк Каменица, ул. „Зефир“ №6, със съдействието на Кметство на район Източен и НЧ „П.Р.Славейков – 1908 г.“

Какво се чете: „Да опознаем Италия. Хиляди чудеса“, Джеронимо Стилтън, (Италия)

Избрано от Италиански културен институт

Какво се чете: ABSOLVO TE , Георги Бърдаров, „С аромат на цъфнала вишна“

Кой чете: Емилия Василева – библиотекар при НЧ „П.Р.Славейков – 1908 г.“

Читателско гнездо 7: „Пловдив чете“ – открита сцена – южен бряг на р. Марица, бул. „Марица“, със съдействието на ИК „Жанет 45“ Пловдив.

Какво се чете: „Ние, удавниците“ Карстен Йенсен, (Дания) 

Избрано от Датско посолство

Кой чете: Димитър Илиев и доброволци на „Пловдив чете“  

За автора

Вашият коментар