Пловдивските музеи с вход свободен и удължено работно време

В събота – 3 юли ще се проведе XVII издание на Европейската нощ на музеите – инициатива, подета за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата. Само за няколко години тя се разпространява успешно в цяла Европа, а българските музеи и галерии се включват още в първото ѝ издание.

„ Националнатата програма за отбелязване на традиционната европейска инициатива се изготвя традиционно от дирекция ,,Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ при Министерството на културата. Тя включва тематичниизложби, концерти и разнообразни арт прояви, посветени на Нощта.  Тази година се присъединяват 42 музея, художествени галерии  и техните филиали от 21 области в страната. В инициативата участват държавни и общински музеи и художествени галерии. По традиция Пловдив винаги участва с интересна програма, а музеите ни посрещат стотици посетители със свободен вход до 22 часа.  По своя формат Европейската нощ на музеите е широко отворена програма към възможно най-голям кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до експонатите и творбите, представени от музеи и галерии, но и да почувстват посланията им. Концепцията на инициативата е да се достигне до голям кръг от хора с акцент – младата аудитория, чрез представянето на необичайна и атрактивна програма, която освен възможността за запознаване с културното наследство, да предлага и други културни прояви“, разказа заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

Провеждана традиционно в средата на май, тази година заради Ковид пандемията, Европейската нощ ще е на 3 юли (събота) и очаква пловдивчани, гости на града, семейства и младите хора – всички, които искат да се потопят в богатата съкровищница на хилядолетния Пловдив.

Ето какво може да видите:

За поредна година ОИ „Старинен Пловдив“ се включва във форума. Отворени за безплатно посещение ще бъдат следните четири обекта: Епископската базилика на Филипопол, Малката раннохристиянска базилика, Къщите Хиндлиян и Балабанова. Часовият диапазон за свободен достъп е от 18:00 до 21:00 ч.

Къщите Хиндлиян и Балабанова ще отведат посетителите във възрожденската епоха чрез пищните дърворезбовани тавани, художествено-декоративната украса богатата на стилове мебелировка и алафрангите.

Епископската базилика на Филипопол като посетителски център с изключително висока историческа, художествена и научна стойност, по време на Европейската нощ на музеите 2021 ще посрещне посетители с  пленителните мозайки, интерактивните стени, детски кът, а в залата за временни експозиции – с откритата неотдавна изложба „Български паметници под закрилата на ЮНЕСКО“.

Специален акцент в Европейската нощ на музеите ще бъде премиерното представяне на проекта „Визуализация чрез разширена и виртуална реалност I-ви етап: Баптистерий в Малка раннохристиянска базилика“. Екипът на ОИ „Старинен Пловдив“, в партньорство с експерти в областите моделиране, симулации, виртуална и добавена реалност, осъществи технологично надграждане, което ще спомогне Малката базилика  да се превърне в още по-атрактивен културно-исторически обект. Посредством VR очила и специално приложение посетителите ще имат възможност да получат визуализирана 3D реконструкцията на Баптистерия във вид, в който е изглеждал при изграждането му. За реализацията на проекта спомогна дарителския акт на КЦМ 2000 ГРУП и предприемача Николай Томов.

„Щастливи сме, че за първи път именно в Европейската нощ на музеите 2021 на 3-ти юли, ще представим пред гражданите и гостите на Пловдив технологичната новост в Малката базилика. Тя изразява нашия стремеж да срещаме минало със съвремие и да правим още по-въздействащо изживяването от досега с културното наследство“ – споделят от екипа на ОИ „Старинен Пловдив“.

Градска художествена галерия – Пловдив ви кани да посетите три от нейните сгради, които на 3 юли ще работят до 22 часа. В тях публиката ще види:

–              „АМИ ТИ ?“ – дипломна изложба на бакалаврите от специалност „Графичен дизайн и фотография“ на АМТИИ. 18 абсолвенти показват своите дизайнерски проекти, които са защитили пред академичната комисия само часове по-рано.

Място: Зали за временни експозиции, ул. „Княз Александър I“№15

Работно време: от 19:30 до 22:00 часа – вход свободен

–              „PERSONA“ – съвместна изложба съвременно изкуство на Силвия Митовска и Петър Белев

Място: Изложбена зала „2019“, ул. „Гладстон“ №32

Работно време: от 10:00 – 22:00 часа; от 18:00 до 22:00 – вход свободен

–              Постоянна експозиция „Икони“ представя ценни образци на иконописното ни наследство от XVI – XIX век.

Място: ул. „Съборна“ №22, Стария град

Работно време: от 10:00 до 22:00 часа, от 18:00 до 22:00 – вход свободен

Регионален етнографски музей – Пловдив ще бъде отворен за посетители и след работно време.  От 18:30 ч. до 23:00 ч. входът в музея ще е свободен.

18:30 ч. – 19:30 ч.

Клавирен рецитал на проф. Ромео Смилков по авторски произведения на проф. Николай Стойков. Концертът е по случай 85 години от рождението на видния български композитор.

19:30 ч. – 23:00 ч.

Ще може да разгледате  богатата постоянна експозиция, представяща традиционната култура на Тракия, Родопите и Средногорието от периода на Възраждането – занаяти, селско стопанство, животновъдство, накити, носии, градска мода, интериори от различни къщи, музикални инструменти и още много.

 „Техниката у дома през първата половина на ХХ век“ – изложба на Национален политехнически музей, която ще ви запознае с разнообразни кухненски уреди и приспособления за поддържане на добър външен вид, използвани през 30те години на ХХ век, а също така и с техниката, която е служила за организиране на домашните забави и приятното прекарване на свободното време.

„Пътуване из България – пейзажи“ – изложба на Александър Христев – французин с български корени, който изобразява на своите картини най-скъпите си детски спомени от летата, прекарани в България, представящи пейзажи, архитектура и бит.

При посещение на музея се спазват всички противоепидемични мерки.

Регионален исторически музей – Пловдив се включва в инициативата с два обекта – експозиция „Съединение на България” на пл. „Съединение” 1 и експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” 1 в Старинен Пловдив, които ще приемат посетители от 17.00 до 23:00 часа. Входът ще бъде свободен.

Музейните специалисти са разработили специални инициативи, посветени на темата „Река Марица и пловдивските хълмове”. Презентации на мултимедийни устройства разказват историята на реката и тепетата, която тръгва от легендите, минава през старите имена, предопределя населването и развитието на древния град и продължава да се случва пред очите ни в настоящето на Пловдив. Специални образователни инициативи ще разяснят на малчуганите факти за емблематичните природни феномени.

Европейската нощ на музеите е последен шанс за пловдивчани и гостите на града да разгледат временната изложба, подредена в експозиция „Българско Възраждане” и посветена на 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски. Акценти са оригиналната сабя на великия възрожденец, собственост на Регионален исторически музей – Русе и пластичната антропологична реконструкция на неговия лик, създадена от професор Йордан Йорданов и собственост на Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН.

Регионалният природонаучен музей се включва в инициативата Европейска нощ на музеите, като предоставя свободен достъп до Експозицията от 18:00 до 23:00 часа. Ще имате възможност да разгледате и гостуващата изложба „Когато Антарктика показва сърцето си на учените”!

От екипа на музея отправят молба да проявявате разбиране и отговорност, както към останалите посетители, така и към животните в аквариума и терариума. Безпокойството на животните може да има фатални последствия!

Регионалният археологически музей осигурява  свободен достъп от 10 до 18 ч.

Публиката ще визи постоянната експозиция на музея и временните изложби „Царският цвят цинобър в тракийската и римската култура по българските земи и „Армията на Бога“.

Посещенията в обектите ще се осъществяват при спазване на актуалните противоепидемични мерки за безопасност, съгласно заповедите на министъра на здравеопазването.

За автора

Вашият коментар