Разпределят 30 милиона в подкрепа на културния сектор

Тридесет милиона лева за подкрепа на културния сектор предстои да бъдат разпределени на конкурсен принцип от Национален фонд „Култура” като част от мерките за преодоляване на негативните ефекти от кризата, породена от пандемията от Ковид-19.

В тази връзка припомняме, че до 31 март се приемат становища по публикуваните за обществено обсъждане проекти на документи на извънредните програми на Национален фонд „Култура”. Подобно широко обсъждане се провежда за първи път по инициатива на Министерството на културата и културните организации и дейци имат възможност да дадат мнението си по проектите на програмите още преди официалното обявяване на конкурсните сесии. По този начин предварително ще бъдат избегнати грешки. Самите програми вече са по-опростени и е по-лесно да се кандидатства по тях, съобразени са в по-голяма степен с необходимостите на културния сектор.

Предложения по проектите на документи могат да бъдат направени чрез публикуваната форма на сайта на Национален фонд „Култура”, където са публикувани и Проектите на документи към различните програми.

 „Вярвам, че тези 30 милиона лева, разпределени по честен начин, наистина ще помогнат за развитието на културния сектор в България и в крайна сметка ще спомогнат за това повече български граждани от всички възрасти да имат достъп до качествена култура”, подчерта зам.-министърът на културата Юрий Вълковски и изрази надежда, че възможно по-широк кръг хора ще се включат в общественото обсъждане.

Национален фонд „Култура” планира да обяви новите конкурси на 6 април със срок за кандидатстване до 9 май 2022г.

Вашият коментар